Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

Liian moni Britanniassa tutkinnon suorittanut ulkomaalainen ei palaakaan kotimaahansa viisumiehtojen mukaisesti. Kuva: International Business Times.

Liian moni Britanniassa tutkinnon suorittanut ulkomaalainen ei palaakaan kotimaahansa viisumiehtojen mukaisesti. Kuva: International Business Times.

Maahanmuutto on polttavan ajankohtainen kysymys kaikkialla Euroopassa, ja Brittein saaret saavat ulkomaalaistulvasta suuren osan. Vuosittain Britanniaan saapuu yli 300 000 maahanmuuttajaa. Oma lukunsa viisumia tarvitsevien, EU-alueen ulkopuolisten maahanmuuttajien joukossa ovat korkeakouluopiskelijat, joita brittiyliopistot aktiivisesti houkuttelevat ja värväävät kaikkialta maailmasta. Mutta toivottujen – suuria summia lukukausimaksuina ja oleskelukuluina saarivaltakuntaan tuovina maksajina – maahanmuuttajien tulisi pääsääntöisesti lähteä takaisin kotimaihinsa heti tutkintojen valmistuttua. Monet vieraat kuitenkin viihtyvät Britanniassa ja jäävät kuningaskuntaan yliajalle, usein laittomasti viisumiajan umpeuduttua.

Britannian Tilastokeskuksen (Office for National Statistics) kesäkuusta 2014 kesäkuuhun 2015 kattaneessa selvityksessä 131 000 EU-alueen ulkopuoliselle opiskelijalle oli myönnetty opiskelijaviisumi. Samaan aikaan vain 38 000 opiskelijaa lähti Britanniasta viisumiajan umpeuduttua. Opiskeluviisuminen väärinkäyttöä on yleisesti kutsuttu ”takaportiksi siirtolaisuuteen”. Korkeasti koulutetut ulkomaalaiset ovat lähes missä maassa tahansa toivottuja siirtolaisia, mutta järjestelmällinen viisumisääntöjen rikkominen tulkitaan suuremmaksi pahaksi kuin tulijoiden tarjoama työpanos.

Luvatta oleskeluaikaansa ylittäneiden opiskelijoiden määrä vastaa yli neljäsosaa Britanniaan vuoden aikana saapuneiden maahanmuuttajein kokonaismäärästä (joka oli seuranta-aikana 336 000 henkilöä).

Opiskelijaviisumien myöntäminen ja brittiyliopistojen aktiivinen ulkomaalaisten houkuttelu on ollut erimielisyyksien aiheena jo pitkään. Vuonna 2012 Migration Watch -järjestön kyselyssä jopa kaksi kolmasosaa haastatelluista briteistä vastusti EU-alueen ulkopuolisten opiskelijoiden mittavaa houkuttelua kuningaskunnan opinahjoihin. Keskustelu saa varmasti uutta tulta Lähi-idän massiivisen siirtolaisaallon voimistuttua vuonna 2015, ja tässä maahanmuutossa Britannia on yksi houkuttelevimmista kohdemaista.

Tilastokeskuksen luvut ovat yllättäneet brittiviranomaisia, vaikka viisumiongelmat kyllä tunnetaan. Vuonna 2015 Englannin sisäministeri Theresa May ”nosti kissan pöydälle” ja totesi aivan liian monen vieraan opiskelijan jäävän maahan. EU-alueen ulkopuolisten opiskeijoiden tuloa (rahaa ja mainetta tuomaan) May kuten muukaan hallinto ei vastusta, mutta tutkinnon suoritteneiden tulisi poistua saarivaltakunnasta asianmukaisesti ja sovitussa ajassa.

Britannian yliopistojen kattojärjestön (Universities UK) edustaja rauhoittelee kuumaksi käyvää keskustelua toteamalla, että sisäministeriön selvityksen mukaan vain kaksi prosenttia EU-alueen ulkopuolisista opiskelijoista rikkoo opiskeluviisuminsa ehtoja (Express.co.uk, 29.1.2016; http://www.express.co.uk/news/world/639092/students-britain-european-union-migration-uk-universities-theresa-may-home-secretary

Mainokset