Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Banksyn poliittinen seinämaalaus ehti olla Lontoossa, Ranskan suurlähetystön naapurissa vain pari päivää, ennen kuin pakolaisia puolustava teos peitettiin. Kuva: ArtNet,com

Banksyn poliittinen seinämaalaus ehti olla nähtävillä Lontoossa, Ranskan suurlähetystön naapurissa vain pari päivää, ennen kuin pakolaisia puolustava teos peitettiin. Kuva: ArtNet,com

Aikamme kuuluisimpiin lukeutuvan taiteilijan, luvatta ja arvaamattomiin paikoihin toteutettujen seinämaalaustensa ja veistostensa takia maailmankuulun, henkilöllisyytensä salaavan Banksyn uusin työ sai olla näkyvillä Lontoossa alle kaksi päivää. Lontoon hienostokaupunginosiin lukeutuvassa Knightbridgessa, Ranskan suurlähetystöä vastapäätä sijaitsevan rakennustyömaan lauta-aitaan maalatussa teoksessa on repaleisen Ranskan lipun edessä itkevä pakolaislapsi, ja kokonaisuuteen kuuluu tytön jalkojen juuressa CS-merkintää kantava säiliö. CS-kanisterissa oleva aine on kyynelkaasua, jota ranskalaispoliisien sanotaan käyttäneen – yhdessä kumiluotien kanssa – raivatessaan ja tyhjentäessään Ranskan Calaisissa olleen, Britanniaan pyrkivien pakolaisten tilapäisleirin. Tuohon, ”viidakoksi” nimettyyn leiriin Banksyllä on kiinteä suhde, sillä taiteilija lähetti Britanniassa syksyllä 2015 rajoitetun ajan näytillä olleen Dismaland-tilataideteoksensa – Disleyland-huvipuistoa kauhistelevan omaperäisen version – rakennelmat Calaisin leirin käyttöön. Ranskan suurlähetystön naapuriin maalatun teoksen tekee korostetusti poliittiseksi kuva-aiheen alareunan skannauskoodi, jonka matkapuhelimeen lataamalla avautuu video poliisien kyynelkaasuhyökkäyksistä pakolaisia vastaan.

Lontoossa Banksyn uusi työ sai olla nähtävillä alle kaksi vuorokautta, ennen kuin rakennusmiehet naulasivat puulevyt maalauksen päälle. Ensi uutisissa seinämaalauksen kätkeminen yhdistettiin teoksen poliittiseen, Ranskaa arvostelevaan teemaan, mutta rakennuspaikan omistavan yhtiön edustaja kiirehti sanomaan toimenpiteen tarkoituksena olleen vain taideteoksen suojeleminen varkailta. Viranomaisten mukaan Knigthsbridgen pakolaisbanksy yritettiin varastaa jo toisena iltana teoksen yllättävän ilmaantumisen jälkeen, mutta itse teossa yllätetyt konnat pakenivat ilman saalista. Banksyn teoksilla on valtava maailmanlaajuinen kysyntä, ja useita teoksia on yritetty varastaa – joitakin on myyty jopa satojen tuhansien eurojen hinnasta (The Art Newspaper, 26.1.2016).

Banksyn seinämaalauksen hahmo on tuttu Lontoon katukuvassa, sillä Les Misérables-musikaalia on esitetty kaupungissa yhtäjaksoisesti vuodesta 2004. Kuva: Kai Aulio

Banksyn seinämaalauksen hahmo on tuttu Lontoon katukuvassa, sillä Les Misérables-musikaalia on esitetty kaupungissa yhtäjaksoisesti vuodesta 2004. Kuva: Kai Aulio

Yhteistä Banksyn eri puolilla maailmaa olevissa teoksissa on paitsi kantaaottavuus myös suuri yleisön mielenkiinto. Suuren kysynnän takia on ymmärrettävää, että markkinoille tarjotaan väärennettyjä banksyjä. Knighthsbridgen teos on varmuudella aito, sillä teos on kuvattu Banksyn virallisilla internetsivuilla http://www.banksy.co.uk

Seinämaalauksen kiinnostavuutta nostaa kuva-aihe, jonka tyttö on maailman menestyksekkäimmäksi mainitun Les Misérables -musikaalin tunnus. Musikaalia on esitetty 22 kielellä, 44 maassa, ja musiikkinäytelmän on nähnyt yli 70 miljoonaa ihmistä. Lontoossa musikaalia on esitetty yhtäjaksoisesti huhtikuusta 2004 lähtien.

Mainokset