Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Dragoraptor hanimani: fossiililöytöihin perustuva taiteilijan näkemys walesilaisesta, maailman vanhimmasta dinosauruksesta. Kuva: Bob Nichols, PLoS ONE.

Dragoraptor hanigani: fossiililöytöihin perustuva taiteilijan näkemys walesilaisesta, 200 miljoonaa vuotta sitten eläneestä dinosauruksesta. Kuva: Bob Nichols, PLoS ONE.

Aikoinaan maailman eläimistöä hallinneet hirmuliskot kuolivat sukupuuttoon yli 60 miljoonaa vuotta sitten – varsinaisen joukkotuhon uskotaan tapahtuneen noin 66 miljoonaa vuotta sitten. Dinosaurusten aikakauden loppu tunnetaan fossiilijäänteiden perusteella varsin hyvin, mutta liskojen aikakauden kestosta tiedetään vähemmän. Vanhin tietoon tullut ja ajoitettu dinosaurusten ryhmään kuuluvan eläimen luuranko on löydetty ja kuvattu Brittein saarilta. Walesin pääkaupungin Cardiffin läheltä löytyneen liskon luuranko on ajoitettu geologisten maailmankausin almanakassa myöhäiselle jurakaudelle, 200 miljoonan vuoden taakse. Löydös on vanhin tiedossa oleva tunnistettu ja ajoitettu dinosaurusten jäänne.

Löytöpaikkansa ja löytäjiensä mukaan uusi laji sai tieteellisen nimen Dracoraptor hanigani. Sukunimensä uusi laji sai Walesin lipussakin olevan vaakunaeläimen (lohikäärme) innoittamana. Dragoraptor merkitsee sananmukaisesti lohikäärmeryöstäjää. Lajinimen perustana ovat ensimmäiset löydöt liskon luista Lavernock Point -nimiseltä rannalta, sortuneen rantatörmän kerrostumista maaliskuussa 2014 tehneet fossiilien harrastelijakeräilijät Rob ja Nick Hanigan.

Dracoraptor hanigani oli kooltaan (häntä mukaan lukien) noin 1.8-metrin pittuinen ja 60–70 senttimetrin korkuinen lisko. Rakenteen perusteella tutkijat päättelevät Dragoraptor haniganin olleen lihansyöjä (peto) ja haaskojen syöjä. Dinofossiilin iän määrityksessä tutkijat käyttivät luurangon ala- ja yläpuolelta tunnistettuja, ikäkausiltaan aikaisemmin tunnistettujen eliöiden fossiileja.

Tutkijat kuvaavat Dracoraptorin luurankoa harvinaisuudeksi ”pimeältä aikakaudelta”, jolta maapallon eliöstöä tunnetaan hyvin vähän. Dracoraptor hanigani kuvataan Portsmouthin yliopiston geo- ja ympäristötieteiden laitoksen tutkijan David M. Martillin johdolla PLoS ONE -tiedelehdessä (Public Library of Science ONE) 20.1.2016 julkaistussa artikkelissa. Julkaisussa Portsmouthin yliopiston, Walesin kansallismuseon ja Manchesterin yliopiston tutkijat esittävät yksityiskohdat Dracoraptorin löytöhistoriasta, ajoituksesta sekä runsaasti valokuvia ohessa esitetyn piirroskuvituksen perustana olevista luulöydöistä (PLoS ONE, 20.1.2016; http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0145713

 

Mainokset