Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Lumileopardit elävät karuissa oloissa, yleisimmin yli 3.5 kilometrin korkeudella sijaitsevilla vuoristojen rinteillä. Kuva: NCF India, Snow Leopard Trust.

Lumileopardit elävät karuissa oloissa, yleisimmin yli 3.5 kilometrin korkeudella sijaitsevilla vuoristojen rinteillä. Kuva: NCF India, Snow Leopard Trust.

Yksi maailman harvinaisimmista suurista kissapedoista, lumileopardi (Uncia uncia = Panthera uncia), asuttaa maailman korkeimman vuoren Mount Everestin rinteitä, osoittavat tuoreet kamerahavainnot. Himalajan vuoristo on lumileopardin pääasiallista asuinaluetta, mutta Mt. Everestillä lajia ei tiedetä aikaisemmin olleen. Loka-marraskuussa 2015 vuoren pohjoisrinteille noin neljän kilometrin korkeudelle asennetut infrapunakamerat taltioivat kuvia, jotka osoittavat useiden kissapetojen elävän alueella – ilmeisesti pysyvästikin. Eläinten tarkkaa lukumäärää ei vielä tiedetä. Kameravalvontaa lisätään, ja tavoitteena on selvittää sekä maailmanlaajuisesti että erikseen Kiinassa eritäin uhanalaiseksi luokitellun kissapedon populaation kokoa ja rakennetta, elintapoja sekä saaliseläimiä näillä maailman jylhimmillä vuorilla.

Havainnot tehtiin tiibetiläisen Qomolangman lumileopardien tutkimus- ja suojelukeskuksen sekä Pekingin metsäyliopiston seurannassa. Qomolangma (Maailmankaikkeuden äiti) on Nepalin ja Tiibetin (Kiinan) rajalla sijaitsevan Everestin paikallinen, tiibetin-kiinankielinen nimi.

Valtaosa maailman lumileopardeista elää Himalajan vuoristoissa Keski- ja Itä-Aasiassa, yleisimmin 3–5.5 kilometrin korkeudella sijaitsevilla rinteillä. Harvinaisen, sekä elinpaikkojen tuhoutumisen että salametsästyksen uhkaaman pedon kannan vahvuutta ei tunneta, mutta lumileopardeja arvioidaan olevan luonnossa 3 500–7 000 yksilöä, joista 2 500–3 500 elää Kiinassa (Uutistoimisto Xinhua 23.1.2016; http://news.xinhuanet.com/english/2016-01/23/c_135038181.htm

Lumileopardi on Korkeasaaren eläintarhan tunnuseläin, ja Korkeasaari on 1960-luvulta lähtien pitänyt tämän erittäin harvinaisen ja uhanalaisen lajin maailmanlaajuista kantakirjaa.

Mainokset