Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Villiintynyt kissa tappaa neljä eläintä päivässä, 1 500 vuodessa

Villintynyt kissa saalistaa ja tappaa keskimäärin neljä luonnonvaraista eläintä vorokaudessa. Kuva: Petsmart.org.au

Villiintynyt kissa saalistaa ja tappaa keskimäärin neljä luonnonvaraista eläintä vuorokaudessa. Kuva: Petsmart.org.au

Australiassa on useita eläin- ja kasvilajeja, joka ovat kotiutuneet syrjäiselle saarimantereelle ihmisten mukana – joko tarkoituksellisesti tai tahattomasti. Vieraat tulokkaat kotiutuvat uusiin oloihin joskus ”liian hyvin”, toisin sanoen niiden kannat lisääntyvät nopeasti tai eritäin runsaslukuisiksi. Ongelmaksi vieraat lajit muodostuvat, jos ne häiritsevät tai ääritapauksissa tuhoavat alueen alkuperäistä eliökuntaa.

Australiassa tällaisiksi riesoiksi ovat tunnetusti muodostuneet jänikset ja hevoset, joiden määriä on karsittu hyvinkin ankarin toimenpitein eli joukkoteurastuksilla. Seuraavana mestauslistalle joutuvat villiintyneet kissat. Kissa ei kuulu Australian alkuperäiseen eläimistöön, vaan katit ovat tulleet mantereelle Euroopasta ja Etelä-Aasiasta ihmisten 1800-luvun alussa.

Luonnossa vapaana 20 000 000 kissaa

Nykyisin omillaan luonnossa asustavia villiintyneitä kissoja on saarimantereella parikymmentä miljoonaa yksilöä, joilla ei ole juuri mitään luontaisia vihollisia. Kissat sen sijaan ovat erittäin vakavia vihollisia monille Australian alkuperäisille eläinlajeille, ja siksi vieraslajin joukkoa karsitaan tuntuvasti.

Jo heinäkuussa 2014 Australian hallitus päätti, että kaksi miljoonaa villiintynyttä kissaa hävitetään Australian luonnosta seuraavien viiden vuoden kuluessa. Tappo-operaatio toteutetaan viranomaisten mukaan ”humaanisti” eli eläimille kipua tai kärsimystä tuottamatta myrkkypistoksin tai ampumalla.

200 vuodessa hävinnyt 29 eläinlajia, joista 28 kissojen takia

Vuoripussiunikeko (vuoriburra) on yksi niistä erittäin uhanalaisista eläinlajeista, joita Australia suojelee kissojen joukkoteurastuksilla. Kuva: Department of the Environment and Heritage, Australia.

Vuoripussiunikeko (vuoriburra) on yksi niistä erittäin uhanalaisista eläinlajeista, joita Australia suojelee kissojen joukkoteurastuksilla. Kuva: Department of the Environment and Heritage, Australia.

Kissakannan karsimiselle on vahvat perusteet. Luonnontutkijat ovat osoittaneet, että Australiasta viimeksi kuluneiden 200 vuoden aikana kokonaan hävinneistä 29 luonnonvaraisesta eläinlajista peräti 28 lajia ovat kadonneet villikissojen takia. Seurantatutkimusten mukaan vapaana luonnossa elävä kissa tappaa keskimäärin neljä eläinyksilöä jokaisena vuorokautena, eli kissa tappaa vuodessa 1 400–1 500 eläintä, pienistä selkärangattomista hyönteistä lintuihin ja pikkunisäkkäisiin.

Villiintyneiden kissojen hävitysoperaatio on osa Australian hallituksen vahvistamaa, noin 500-kohtaista luonnonsuojeluohjelmaa. Tavoitteena on 20 lintu- ja 20 nisäkäslajien sekä 30 harvinaistuneen kasvilajin pelastaminen.

Yhdellä rajatulla alueella jo toteutettu kissajahti on osoittanut, että tulokkaiden poistaminen tuottaa toivottuja tuloksia. Alueella, jolla aikaisemmin vahva kissajoukko hävitettiin, etenkin uhanalaisiksi luokiteltujen pussiunikekojen (Burramys) ja pussimäyrien (Perameles) kannat ovat voimistuneet, Australian uhanalaisten lajien asioista vastaava viranomainen Gregory Andrews ja ympäristöministeri Greg Hunt kertoivat 22.1.2016 uutistoimisto AAP:lle (9News.com.au; http://www.9news.com.au/national/2016/01/22/14/27/millions-of-feral-cats-to-be-culled

 

Mainokset