Avainsanat

, , , , , , , , ,

Anholtin tuulivoimapuisto on Tanskan sähköntuotannon kulmakiviä. Voimalassa on kaikkiaan 111 nimellisteholtaan 3.6 megawatin roottoriyksikköä, eli voimapuiston kokonaisteho on 400 megawattia.

Anholtin tuulivoimapuisto on Tanskan sähköntuotannon kulmakiviä. Voimalassa on kaikkiaan 111 nimellisteholtaan 3.6 megawatin roottoriyksikköä, eli voimapuiston kokonaisteho on 400 megawattia. Kuvalähde: Siemens.

Tanska on jo vuosia ollut maailman johtavia tuulienergian tuottajia, ja vuosi 2015 oli tällä energiasektorilla kaikkien aikojen paras. Koko vuoden sähkönkulutuksestaan Tanska sai tuulivoimaloistaan 42.1 prosenttia. Tämä tuulisähkön osuus on suurempi kuin millään muulla valtiolla. Pohjanmeren tuulisilla rannikkoseuduilla, Tanskan länsiosissa tuulivoimalat tuottivat sähköä kahden kuukauden verran (tarkalleen 1 460 tuntia) seudun omaa kokonaiskulutusta enemmän.

Valtaosa Tanskan tuulivoimaloista sijaitsee maan länsiosassa, jonka osuus Tanskan vuonna 2015 käyttämästä sähköstä nousi 55 prosenttiin. Maan itäosien tuulivoimat tuottivat 23 prosenttia tanskalaisten kuluttamasta sähköstä. Loppuosa tuotettiin paikallisilla aurinko- ja hiilivoimaloilla sekä Saksasta toimitetulla tuontisähköllä.

Tuulivoimaloiden potentiaalia osoittavat jaksot, jolloin voimaloiden omistajien on maksettava siitä, että tuotettu sähkö saadaan toimittaa valtakunnanverkkoon. Tällaista ”negatiivista hintaa” tuulisähkölle kertyi vuonna 2015 kaikkiaan 55 tunnin ajan Länsi-Tanskassa ja 36 tunnin ajan maan itäosassa. Kun kulutus on tuulivoimaloiden tuotantoa pienempää eikä vientiä ole, tuulivoimaloiden roottorit pysäytetään.

Tuulivoimaloiden osuus Tanskan sähkönkulutuksesta. Lähde: EnergiNet.dk

Tuulivoimaloiden osuus Tanskan sähkönkulutuksesta. Lähde: EnergiNet.dk

Tuulivoiman osuus Tanskan sähköntarpeesta on noussut tasaisesti. Vuonna 2005 tuulisähkön osuus oli vajaa 19 prosenttia maan kokonaiskulutuksesta, ja vuonna 2010 osuus oli 22 prosenttia. Kuluvalla vuosikymmenellä suuria tuulivoimalapuistoja on rakennettu ja otettu käyttöön etenkin merialueilla, ja tuotantomäärät ovat nousseet nopeasti (Taulukko ohessa).

Koko vuonna 2015 Tanskan tuulivoimaloiden sähköntuotanto ylitti maan oman kokonaiskulutuksen 409 tunnin ajan. Vuoden 2015 korkeat tuotantoluvut ovat poikkeuksellisen tuulisen vuoden ansiosta, ja ennätystuotokseen päästiin, vaikka kaksi suurta tuulipuistoa – Anholt ja Horns Rev 2 – olivat huoltotöiden takia seisokissa 1–2 kuukauden ajan (EnergiNet.dk; http://energinet.dk/EN/El/Nyheder/Sider/Dansk-vindstroem-slaar-igen-rekord-42-procent.aspx

Mainokset