Avainsanat

, , , , , , ,

Lämpötila ensi kerran kokonaisen asteen korkeampi kuin mittaussarjan alussa 1880-luvulla

Global TemperatureVuoden 2015 kuukaudet olivat lähes poikkeuksetta lämpimämpiä kuin samat kuukaudet edellisvuotena tai oikeastaan minään muunakaan vuotena, joten koko vuoden keskiarvosta odotettiin ennätyksellistä. 20.1.2016 Yhdysvaltain Valtamerten ja ilmakehän tutkimuslaitos (NOAA) ja Yhdysvaltain avaruushallinto (NASA) julkistivat viralliset mittaustulokset, joiden mukaan 2015 oli 1880-luvulta alkaneen, yhtenäisin ja vertailukelpoisin menetelmin seuratun mittaushistorian lämpimin vuosi. Samanlaiseen tulokseen on päätynyt myös Japanin Ilmatieteen laitos, joka on julkistanut alustavia tuloksia omista mittaussarjoistaan. Vuoden 2015 keskilämpötila oli NOAAn mukaan 14.79 oC (celciusastetta), mikä oli 0.16 oC korkeampi kuin vuoden 2014 keskilämpötila. Vuosi oli sekä mantereiden että valtamerten yllä lämpimämpi kuin koskaan ennen tunnetun historian aikana.

NOAAn vertailuarvoina käytetään 1900-luvun keskilämpötilaa, ja vuosi 2015 oli 0.9 oC tätä pitkäaikaista keskiarvoa korkeampi. NASAn seurannassa tuloksia verrataan jakson 1951–1980 keskiarvoon, ja tähän verrattuna vuosi 2015 oli 0.87 oC lämpimämpi. NOAAn, NASAn sekä Britannian Ilmatieteen laitoksen mukaan 2015 oli ensimmäinen vuosi, jolloin maapallon ilmakehän keskilämpötila oli kokonaisen celciusasteen (1oC) korkeampi kuin mittaussarjan alussa, 1880-luvulla vallinnut lämpötila.

Vuoden 2015 lämpötilaennätyksen taustalla on paitsi pitkäaikainen, paljolti ihmistoiminnasta johtuva ilmastonmuutos myös luonnollinen, ”epäsäännöllisen säännöllisesti” toistuva El Niño -sääilmiö, joka lämmittää etenkin Tyynen valtameren trooppisten osien merivesiä. El Niño voimistui vuoden 2015 loppua kohti, ja tämä tila jatkuu. Meneillään olevan El Niñon arvioidaan olevan ehkä tunnetun historian voimakkain – tai ainakin vuoden 1998 erittäin voimakkaan ilmiön tasoinen – joten vuodesta 2016 saattaa tulla taas uuden lämpötilaennätyksen rikkoja.

Maapallon jatkuvasta lämpenemisestä ei ole epäilystäkään, ja lämpenemisen tahti on viime vuosina yhä kiihtynyt. Kansainvälisten tutkimuslaitosten mukaan kaikkien aikojen (tunnetun mittaussarjan historian) 16 lämpimimmän vuoden joukossa 15 on mitattu vuoden 2001 jälkeen! Ilmastonmuutos – sekä luontainen että ihmistoiminnan kiihdyttämä – on ollut jatkuvasti otsikoissa ja sekä tieteellisen että julkisen keskustelun kohteena jo vuosikymmeniä. NASA otti ilmastonmuutoksen kiihtymiseen vahvasti kantaa vasta vuonna 1988 (tuolloisen seurannan lämpimin vuosi) – ja tuon vuoden lämpötila ei enää mahdu edes 20 lämpimimmän vuoden joukkoon!(Uutistoimisto AP, 20.1.2016; http://hosted.ap.org/dynamic/stories/U/US_SCI_RECORD_HEAT?SITE=AP&SECTION=HOME&TEAtMPLATE=DEFAULT&CTIME=2016-01-20-12-29-17

Yksityiskohtaisempia tietoja muun muassa lämpötilojen jakautumisesta mantereiden ja valtamerien yllä sekä kuukausittaisia eroja voi tarkastella alkuperäisestä lähteestä: National Oceanic and Atmospheric Administration; NOAA; http://www.noaa.gov/

Mainokset