Avainsanat

, , , , , , , ,

New Yorkin kuuluisat hevosvaljakot saavat jatkossa liikkua vain Keskuspuistossa, ja valjakkojen määrää rajoitetaan voimakkaasti. Kuvalähde: Greenwich Mean Time.co.

New Yorkin kuuluisat hevosvaljakot saavat jatkossa liikkua vain Keskuspuistossa, ja hevosten määrää rajoitetaan voimakkaasti. Kuvalähde: Greenwich Mean Time.co.

Ainakin elokuvista kaikille tuttu näky hevosvaljakoista taivaita tavoittelevien pilvenpiirtäjien tuntumassa New Yorkin Keskuspuistossa ja puistoa reunustavilla kaduilla säilyy, tosin selvästi rajoitettuna. Vuosia jatkunut, eläinsuojelijoiden käynnistämä kiistely valjakoiden pitämisestä kymmenmiljoonaisen ja ruuhkaisen metropolin kaduilla tiivistyi vuonna 2013 suurkaupungin pormestarinvaaliin, jossa demokraattiehdokas Bill de Blasio lupasi lopettaa valjakoiden pitämisen Keskuspuistossa ”ensimmäisenä päivänä jolloin hän on vallassa”. Lupauksen täyttäminen on vienyt noin vuoden, jonka ajan miljoona dollaria vaalikampanja-avustuksia hevosvaljakkopiireiltä saanut pormestari on ollut vaikeiden valintojen edessä. 18.1.2016 pormestari de Blasio julkisti päätöksen, jolla Keskuspuiston valjakoiden määrää vähennetään noin kahdella kolmasosalla – nykyisten 220 hevosen sijaan jatkossa puistossa saa olla työvuorossa korkeintaan 75 hevosta kerrallaan.

Suuri osa nykyisistä, pääosin turisteja ajeluttavista hevosista joutuu eläkkeelle, ja näiden eläinten kohtalo on ollut eläinaktivistien huolenaiheena. Pormestarin päätösehdotuksen mukaan hevosille rakennetaan tilava ja asianmukaisesti varustettu talli Keskuspuiston eteläpäähän. Tämä päätös puolestaan on suututtanut puistosta vastuussa olevat tahot, joiden mielestä uusiin rakennelmiin ei olisi oikeutta maailman kuuluisimpiin lukeutuvassa puistossa.

Osana päätösehdotusta on myös rajoitus, jolla Keskuspuistoa rajaavilla katuosuuksilla nykyisin sallitut valjakkoajelut kielletään. Jatkossa hevoset eivät siten joudu olemaan lähietäisyydellä autojen kanssa.

Valjakkoajeluita järjestävien yrittäjien rauhoittelemiseksi turistien suosiosta kilpailevien kolmipyöräisten polkupyörätaksien/riksojen ajelut kielletään Keskuspuiston eteläosissa eli alueilla, joille hevosvaljakoiden ajelut jatkossa keskitetään.

Pormestarin päätös on vielä vahvistettava New Yorkin kaupunginvaltuustossa, jossa aiheesta on odotettavissa kiivasta väittelyä (The New York Times, 18.1.2016; http://mobile.nytimes.com/2016/01/19/nyregion/in-compromise-mayor-de-blasio-to-allow-75-carriage-horses-in-central-park.html?_r=0

Mainokset