Avainsanat

, , , , , , , , ,

Oppineiden kukka, Zinnia on ensimmäinen painottomassa tilassa avaruudessa kukkiva kasvi.

Oppineiden kukka, Zinnia on ensimmäinen painottomassa tilassa avaruudessa kukkiva kasvi.

Tuntemamme universumin ensimmäinen kukka on juuri avautunut kansainvälisellä, Maata kiertävällä ja jatkuvasti miehitetyllä ISS-avaruusasemalla (International Space Station). 16.1.2016 avaruusasemalla kokonaisen vuoden työvuoroa tekevä astronautti Scott Kelly kertoi ja lähetti twiitissään kuvan kukkaan puhjenneesta, nelisen kuukautta aikaisemmin siemenestä istutetusta Zinnia-kasvista (Suomessa Zinnia tunnetaan nimillä Oppineiden kukka sekä Tsinnia). Zinnian kasvatus vesiviljelyssä on osa avaruusaseman pitkän tähtäimen VEGGIE-hanketta, jolla tutkitaan ja kehitetään keinoja kasvattaa pitkillä avaruuslennoilla tarvittavaa kasvisruokaa avaruusaluksilla. Jo ennen Zinniaa avaruusasemalla on tuotettu hyvällä menestyksellä salaattia.

Kukkakasvina Zinnia on vaativampi kasvatettava kuin lehtivihannekset, mutta tarkoin suunnitellun ja toteutetun kasvatuksen (muun muassa 10 tuntia LED-valoa, 14 tuntia pimeää -valorytmi) onnistuminen osoittaa kasvihuoneviljelyn mahdollisuuksia avaruudessa. Kauniskukkaista ja monimuotoista Zinniaa kasvatetaan yleensä vain koristeeksi, mutta kasvi on syötävä, missä tarkoituksessa kukka tietysti Veggie-ohjelmassakin on mukana (http://www.technobuffalo.com/2016/01/16/nasa-shares-incredible-photo-of-first-flower-grown-in-space/

Veggie -ohjelman tunnus.Kuva NASATarkemmin VEGGIE-ohjelmasta NASAn verkkosivuilla:(https://blogs.nasa.gov/kennedy/2015/11/16/space-grown-flowers-will-be-new-year-blooms-on-international-space-station

Mainokset