Avainsanat

, , , ,

Lupaukset vesien puhdistamisesta ennen kisoja eivät täyty

valitettavan usein toistunut näky Rio de Janeiron 2016 olympiakisojen vesiurheilulajien suorituspaikoilla. Tämä tilannekuva vuodelta 2015. Kuvalähde: CNN.

Kalakuolemat ovat valitettavan usein toistunut näky Rio de Janeiron 2016 olympiakisojen vesiurheilulajien suorituspaikoilla. Tämä tilannekuva on vuodelta 2015. Kuvalähde: CNN.

Vain reilu puoli vuotta ennen kesän 2016 kesäolympialaisia, Rio de Janeiron rantavesissä kellui kiinteiden roskien lisäksi tuhansittain kuolleita kaloja – samoilla Guanabara Bayn vesillä, joilla olympialaisten soutu-, melonta- ja triathlonin uintiosuudet suoritetaan. Vastaava ja vielä massiivisempia kalakuolemia näillä vesillä on ollut toistuvasti, viimeksi ainakin kahdesti vuoden 2014 aikana. Uusimman, 13.1.2016 havaitun kalakuoleman ”selittelyissä” paikalliset viranomaiset joutuivat myöntämään, etteivät olympialisten hakuvaiheessa annetut lupaukset vesien puhdistamisesta toteudu.

Uusin kuolleiden kalojen massa koostuu pääosin paikallisesta, taloudellisesti vähäarvoisesta sardiinilajista. Vähäisen kysynnän ja alhaisen hinnan takia ammattikalastajat ovat tunnetusti (tosin laittomasti) heittäneet tätä kalalajia takaisin veteen pyytäessään kysytympiä ja arvokkaampia kaloja. Joukkotuhon suuruus on kuitenkin sitä luokkaa, että vahvat (ja aikaisempiin tutkimuksiin perustuen myös oikeutetut) epäilykset kohdistuvat veden saastuneisuuteen. Edellisillä kerroilla kalakuolemia on yritetty selittää äkillisillä veden lämpenemisepisodeilla, mutta nyt – kuten ei ennenkään – tämä selitys ei päde.

Rio de Janeiron olympiakisojen hakuvaiheessa niin kaupungin kuin Brasilian valtion edustajat vakuuttivat, että vesiurheilupaikkojen suorituspaikoille johdettavia puhdistamattomia jätevesiä käsitellään asianmukaisesti, ja päästöjen luvattiin vähenevän ainakin 80 prosentilla. Nyt on jo selvää, ettei lupaus urheilijoiden suorituspaikkojen veden puhdistamisesta toteudu (Business Insider UK 13.1.2016; http://uk.businessinsider.com/r-dead-fish-wash-up-on-shores-of-rio-bay-near-olympic-venue-2016-1?r=US&IR=T

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Tonneittain kuollutta kalaa Rion olympiavesillä. Tiedebasaari 17.4.2015; https://tiedebasaari.wordpress.com/2015/04/17

 

Mainokset