Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Yhdestä vesipiippuistunnosta savua 125-kertaisesti sekä häkää 10 kertaa, tervaa 25 kertaa ja nikotiinia 2.5 kertaa enemmän kuin tupakasta

Vesipiipulla savuttelun haitat ovat paljon suuremmat kuin yleisesti tiedostetaan.

Vesipiipulla savuttelun haitat ovat paljon suuremmat kuin yleisesti tiedostetaan. Kuva: iclipart.com.

Yhdysvaltain sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaava viranomainen CDC (Centers for Disease Control and Prevention) on huolestunut varsinkin nuorten innostuksesta korvata tavanomaiset savukkeet vesipiippu-istunnoilla. Siirtolaisuuden ja matkailun seurauksena yleistyneiden itäisten ja eteläisten vaikutteiden myötä länsimaihinkin  kotiutunut vesipiippu (englanniksi hookah) on yhdysvaltalaisnuorten keskuudessa jo suositumpi kuin savukkeiden polttaminen. Toinen uusi tulokas savuttelumarkkinoilla, sähkötupakka, on vesipiippuakin yleisempää. Molemmille savukkeiden ”vaihtoehdoille” on yhteistä suosion kasvun ohella myös se, ettei kummankaan aiheuttamia haittoja tunneta läheskään yhtä hyvin kuin tupakansavun todistetut ja monipuoliset vaarat. Tuoreessa yhteenvetotutkimuksessa selvitettiin vesipiippu-istunnon aikana savuttelijan elimistöön tulevan savun sekä savun mukana tulevien haitallisten aineiden määrät. Ja nuo määrät ovat odotettua suuremmat.

Yhdysvaltalaisen Pitsburghin yliopiston tutkijan Brian A. Primarkin johdolla Public Health Reports -tiedelehden tammi-helmikuun 2016 numerossa julkaistussa analyysissä summataan 17  yhdenmukaisin menetelmin toteutetun tutkimuksen tuloksia. Näiden mukaan vesipiippu-istunnon aikana savuttelijan elimistöön tulee savua kaikkiaan 74.1 litraa, kun yhden normaalin tupakan polttamisessa savumäärä on 0.6 litraa.

Nikotiinia on yhden hookah-session aikana vapautuvassa kaasussa 4.1 milligrammaa, kun yhden tupakan polttamisesta nikotiinia tulee keskimäärin 1.8 milligrammaa. Syöpävaaralliseksi tunnettavan tervan kohdalla erot ovat todella selvät. Yhden vesipiippu-savutteluistunnon aikana savun mukana tulee tervaa keskimäärin 619 milligrammaa, kun yhden savukkeen polttamisessa tupakoisija saa tervaa 24.5 milligrammaa. Hiilimonoksidin eli häkäkaasun (CO) saanti on hookah-istunnossa keskimäärin 192 milligrammaa, kun yhden savukkeen polttamisessa vastaava häkämäärä on 17.7 milligrammaa.

Savu-ja haitta-ainemäärien vertailu ei suoraan paljasta tupakoitsijoiden todellista alistumista, sillä savuttelukertojen määrät poikkeavat. Aktiivitupakoitsija polttaa monta, jopa kymmeniä savukkeita päivässä, kun taas vesipiippu-istuntoja on yleensä vain yksi tai pari päivässä, ja lisäksi vesipiipulla savuteltaessa hookah jaetaan usein monen käyttäjän kesken.

Tieto vesipiipun savun suurista haitta-ainemääristä on joka tapauksessa syytä tuntea ja tiedostaa, sillä aktiivinen hookah-käyttö ja innostus voivat olla tavanomaista tupakointia vaarallisempia, vaikka harva noihin istuntoihin osallistuva tätä tietää. Tiedon lisääminen on tärkeää tilanteessa, jossa perinteinen tupakointi vähenee jatkuvasti, mutta uudet savuttelu- ja höyryttelytrendit lisäävät suosiotaan (Public Health Reports, Vol. 131(1), January-February 2016).

Mainokset