Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Eläinsuojelijoiden vetoomus tuotti tulosta, vaikka Tamil Nadun osavaltion johto vetosi jopa pääministeriin perinnejuhlinnan sallimiseksi

Jallikattu – härän kesyttäminen on juhla, jonka jättivaltion korkein oikeus katsoi eläinsuojelun vastaiseksi parituhatvuotisesta perinteestä huolimatta. Kuvalähde: G. Moorthy, The Hindu.

Jallikattu – härän kesyttäminen on juhla, jonka Intian korkein oikeus katsoi eläinsuojelun vastaiseksi parituhatvuotisesta perinteestä huolimatta. Kuvalähde: G. Moorthy, The Hindu.

Härkätaistelut ovat kautta aikain herättäneet sekä ihastusta että vihastusta niin Espanjassa kuin Etelä-Amerikan maissakin, eikä intialainen versio härkien kanssa kisailusta tee poikkeusta. Eteläisessä Tamil Nadun osavaltiossa on perinnetietojen mukaan harrastettu jallikattu-nimellä (sana jallikattu merkitsee härän kesyttämistä) tunnettavaa kisailua nuorten miesten ja härkien välillä ainakin 2 000 vuoden ajan.

Jallikattussa miesjoukot yrittävät hillitä ja taltuttaa vapaana kadulla kulkevia härkiä. Eläimiä on ”valmisteltu” ennen taistoa, muun muassa juottamalla niille alkoholia ja muita kiihdyttäviä aineita, sitomalla härkien häntiä sekä pistelemällä eläinten ruhoja neuloilla ja veitsillä. Eläinsuojelijat ovat voimakkaasti vastustaneet jallikattu-taisteluja, ja vaatineet perinnejuhlinnan kieltämistä. Intian korkein oikeus antoikin vuonna 2014 päätöksen, jossa härkätaistelut kiellettiin väliaikaisesti. Maan ympäristöviranomaiset kuitenkin kumosivat päätöksen, mutta etenkin kansainvälisen PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) -eläinsuojelujärjestön Intian osaston vetoomuksesta Intian korkein oikeus päätti pitää jallikattu-kiellon toistaiseksi voimassa 12.1.2016 antamallaan päätöksellä – vain noin kolme vuorokautta ennen Tamil Nadun vuotuisen, syksyn sadonkorjuuseen liittyvän Pongal-juhlan alkua.

Jallikattu on Tamil Nadussa niin tärkeä osa kansanhuveja, että osavaltiopääministeri Jayalalithaa vetosi heti oikeuden päätöksen jälkeen koko Intian pääministeriin Narendra Modiin, jotta tämä käyttäisi vaikutusvaltaansa ja hoitaisi korkeimman oikeuden päätöksen nurin. Eläinsuojelun näkökohdat osoittautuivat kuitenkin painavammiksi kuin vetoaminen 2 000-vuotiseen perinteeseen (The Hindu-sanomalehti, 12.1.2016; http://m.thehindu.com/news/national/no-jallikattu-in-tamil-nadu-this-year/article8097633.ece

Mainokset