Avainsanat

, , , , , , , ,

Maailman suurin vesivoimalaitos Itaipu ylitti Kiinan Kolmen solan padon voimalan sähköntuotannon parilla miljoonalla megawattitunnilla.

Maailman suurin vesivoimalaitos Itaipu ylitti Kiinan Kolmen solan padon voimalan sähköntuotannon parilla miljoonalla megawattitunnilla.

Etelä-Amerikassa Brasilian ja Paraguayn valtioiden rajajoessa Paraná-virrassa toimiva Itaipun vesivoimalaitos tuotti vuonna 2015 enemmän sähköä kuin mikään muu energiantuottaja maailmassa. Voimalan vuosituotanto nousi 89 215 690 megawattituntiin (MWh), mikä ylittää Kiinan Jangtse-joessa toimivan Kolmen solan padon voimalan tuoton noin kahdella miljoonalla megawattitunnilla. Itaipun vuoden 2015 tuotanto oli noin 1.6 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin, vaikka Etelä-Amerikka kärsi pitkäaikaisesta ja luontoa korventaneesta kuivuuskaudesta.

Itaipun vuosituotanto riippuu kaikkien vesivoimalaitosten tavoin suuresti sateisuudesta. Vuoden 2015 tuotanto ei ollut lähelläkään Itaipun kaikkien aikojen ennätystä. Vuonna 2013 Itaipun vuosituotanto nousi reiluun 98 630 000 megawattituntiin.

Vuonna 1984 toimintansa aloittaneessa Itaipun vesivoimalaitoksessa on 20 turbiinia, joista jokaisen nimellisteho on 700 megawattia – toisin sanoen Itaipun potentiaalinen maksimiteho on 14 000 megawattia (mikä vastaa 24 kappaletta Loviisan ydinvoimalan VVR-440-tyypin ydinreaktoreita). Sata metriä korkean voimalaitospadon rakentamisessa Paraná-jokeen synnytettiin 200 kilometriä pitkä, 1 400 neliökilometrin suuruinen vesivarasto (Prensa Latina, 7.1.2016; http://www.plenglish.com//index.php?option=com_content&task=view&id=4496481&Itemid=1

Mainokset