Avainsanat

, , , , , ,

Talviseen lumimyrskyyn tottumaton karja kärsi valtavia tappioita Yhdysvaltain eteläosia ripotelleessa Goliath-myrskyssä. Kuvalähde: Queensland Country Life.

Talviseen lumimyrskyyn tottumaton karja kärsi valtavia tappioita Yhdysvaltain eteläosia ripotelleessa Goliath-myrskyssä. Kuvalähde: Queensland Country Life.

Keskitalven paukkupakkaset ja lumimyräkät kuuluvat asiaan Pohjolassa, ja niin ihmiset kuin eläimetkin ovat näihin ilmiöihin varsin hyvin sopeutuneet – vaikka kyllä poikkeuksellisen kylmät säät ja voimakkaat myrskyjen tuulet näkyvät sairaus- ja kuolleisuustilastoissa meilläkin. Eteläisemmillä leveysasteilla äkilliset muutokset lämpimistä normaalioloista arktisiin pakkas- ja lumimyräköihin voivat olla kohtalokkaista tuollaisiin oloihin valmistautumattomille.

Näin kävi vuodenvaihteessa 2015/2016 Yhdysvaltojen eteläisille Teksasin ja Uuden Meksikon osavaltioille, joissa äkkiarvaamatta ilmaantunut lymimyräkkä aiheutti täyskaaoksen liikenteessä, mutta tätäkin kohtalokkaampia talvimyrskyn jäljet ovat karjataloudessa. Ainakin 35 000 nautaa menehtyi eläinten jäätyä lumimyräkän armoille.

Leudon joulun jälkeen ennustamatta ilmaantunut Goliath-talvimyrsky yllätti karjankasvattajat, joka eivät ehtineet tehdä mitään suojatakseen laitumella olevaa karjaa. Pahimmillaan yli 120 kilometrin tuntinopeudella puhaltanut myrskytuuli yhdessä kymmenien senttimetrien lumipeitteen tuoneen sateen kanssa johtivat katastrofiin. Tuulensuojaan hakeutuneet eläimet hautautuivat seinämien ja esteiden eteen metrien paksuisiksi kinoksiksi kasautuneiden lumikerrosten alle.

35 000 aikuisen naudan lisäksi talvimyrsky tappoi ehkä yhtä paljon nuoria vasikoita, mutta näiden uhrien määrää ei ole vielä selvitetty. Karjatalouden tappiot ovat tätäkin suuremmat, sillä normaalisti kahdesti vuorokaudessa lypsettäviä lehmiä ei lypsetty moneen vuorokauteen, mikä tyrehdyttää eläinten maidontuotannon pitkäksi ajaksi (The New York Times, 5.1.2016; http://www.nytimes.com/2016/01/06/us/in-west-texas-hundreds-of-dairy-cows-killed-by-blizzard.html?_r=0

Mainokset