Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Nollapäästöisten osuus uusista autoista suurin maailmassa

Sähköautojen osuus on jo lähes viidesosa uusista norjalaisista yksityisautoista.

Sähköautojen osuus on jo lähes viidesosa uusista norjalaisista yksityisautoista.

Runsaista öljyvaroistaan kuuluisa Norja on ehkä hieman yllättäen edelläkävijä autoilussa, jossa öljystä jalostettuja polttoaineita ei käytetä lainkaan tai poltetaan ainakin mahdollisimman vähän. Norjassa uusista, vuonna 2015 rekisteröidyistä yksityisautoista oli 6.1.2016 julkistetun tilaston mukaan nollapäästöisiä 17.1 prosenttia. Vuonna 2014 päästöttömien (eli käytännössä sähköautojen) ajoneuvojen osuus norjalaisista ensirekisteröinneistä oli 12.5 prosenttia. Saastuttamattomien autojen osuus on Norjassa suurempi kuin missään muussa maassa maailmassa. Vähä- ja nollapäästöisten autojen suuren suosion taustalla ja selityksenä on Norjan valtion vero- ja liikennepolitiikka, jotka suosivat puhtaasti kulkevia ajoneuvoja.

Kaikkiaan Norjassa rekisteröitiin vuonna 2015 noin 150 700 uutta yksityisautoa. Näistä noin 26 000 olivat sähköautoja. Päästöttömiin autoihin kuuluvat myös vetyä polttoaineenaan käyttävät ajoneuvot, jollaisia Norjassa rekisteröitiin yhdeksän kappaletta. Suosituimmat sähköautomerkit/mallit olivat Volkswagen Golf, Tesla S, Nissan Leaf, BMW i3 sekä Renault Zoe.

Päästöttömät sähkö- ja vetyautot ovat Norjassa verottomia tai muihin ajoneuvoihin verrattuina hyvin kevyesti verotettuja. Lisäksi nollapäästöisillä autoilla/autoilijoilla on liikenteessä merkittäviä etuja kuten oikeus joukkoliikennekaistojen käyttöön sekä maksuttomiin pysäköinteihin taajamissa (Phys.org.news, 6.1.2016; http://phys.org/news/2016-01-emission-cars-norway-world-biggest.html

Mainokset