Avainsanat

, , , , , , ,

Kuivuuden vaivaama maa ei pysty ylläpitämään eläinkantoja

Leijonat ovat norsujen kiinalaisten ohella "ostoslistan" kärjessä, kun kuivuudesta kärsivä Zimbabwe myy eläimistöään.

Leijonat ovat norsujen ohella kiinalaisten ”ostoslistan” kärjessä, kun kuivuudesta kärsivä Zimbabwe myy eläimistöään. Kuva: Kai Aulio.

Eteläafrikkalainen Zimbabwe on yksi niistä valtioista, joiden alueilta salametsästäjät ovat tappaneet hälyttävän paljon norsuja – joiden syöksyhampaiden arvokas luu myydään pääasiassa Kaakkois-Aasiaan, etenkin Kiinan laittomille markkinoille. Siksi kuulostaa oudolta, että Zimbabwe myy norsuja siirrettäviksi kiinalaiselle suojelualueelle. Afrikkaa pitkään vaivannut kuivuus on kuitenkin saattanut Zimbabwen niin koville, ettei maan luonto pysty ylläpitämään kymmenien tuhansien suurnisäkkäiden laumoja. Myynti ulkomaille on ainoa mahdollisuus pitää yhä harvinaisemmiksi hupenevat norsulaumat elossa, selvittää Zimbabwen ympäristö-, vesi- ja ilmastoasioista vastaava ministeri Oppah Munchinguri.

Zimbabwe myi jo vuonna 2015 yhteensä 27 norsua Kiinaan, jossa eteläisessä Guangzhoun maakunnassa sijaitsevalle erityissuojelualueelle myös uusien kauppojen kohteina olevat eläimet sijoitetaan. Kiinalaisten ”ostoslistan” toiveissa on norsujen lisäksi ainakin leijonien, hyeenojen ja paviaanien hankkiminen Afrikasta.

Pitkään jatkuneen kuivuuden ohella Zimbabwen toistaiseksi runsasta, noin 85 000 eläimen norsukantaa ovat voimakkaasti verottaneet salametsästäjät. Viimeisimpänä todella vakavana iskutakaiskuna luonnonsuojelulle oli vähiin kuivuneiden vesivarojen myrkyttäminen syanidilla Hwangen kansallispuistossa, jossa iskussa tapettiin ainakin 22 norsua. Pelkästään lokakuussa 2015 salametsästäjät verottivat Zimbabwen norsukantaa yli 60 eläimen tapoilla (China.org.cn, 1.1.2016; http://www.china.org.cn/environment/2016-01/01/content_37436711.htm

Mainokset