Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Syyrialla oli varastoituna satoja tonneja valmiita taistelukaasuja sekä kemiallisten aseiden valmistukseen tarvittavia raaka-aineita. Kuvalähde: military.com.

Syyrialla oli varastoituna satoja tonneja valmiita taistelukaasuja sekä kemiallisten aseiden valmistukseen tarvittavia raaka-aineita. Kuvalähde: military.com.

Syyrian armeijan hallussa olleiden kemiallisten aseiden ja niiden raaka-ainevarastojen tuhoaminen ulkomaisissa laitoksissa on saatu päätökseen. Viimeinen erä näistä kuolettavan vaarallisista kemikaalivarastoista – 75 vetyfluoridia sisältävää tynnyriä – tuhottiin Teksasissa Yhdysvalloissa, Kemiallisten aseiden kieltojärjestö (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons; OPCW) ilmoitti 4.1.2016. Aseiden tuhoamisessa syntyneitä jätteitä on toimitettu tuhottaviksi myös Suomeen, Ekokemin Riihimäen ongelmajätelaitokselle. Syyrian hallussa oli muun muassa hermokaasu sariinia sekä maailman tappavimmaksi taistelukaasuksi luokiteltua VX-kaasua.

Syyrian hallitus luovutti vuonna 2013 – laajan kansainvälisen painostuksen ja poliittisen yhteistyön ansiosta – tappavien kemiallisten aseiden ja kemikaalivarastot ulkomailla, tarkan valvonnan alaisena hävitettäviksi. Kemikaalien suuren määrän ja hajautettujen salaisten sijoituspaikkojen huomioiden hävitystyö saatiin valmiiksi suhteellisen nopeasti.

Satoja tonneja kemikaaleja on neutralisoitu ja poltettu ongelmajätteiden hävitykseen erikoistuneissa laitoksissa Euroopassa ja Yhdysvalloissa, ja osa vaarallisimmista aseista tuhottiin merellä Yhdysvaltain laivaston Cape Ray -aluksella (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons;https://www.opcw.org/news/article/destruction-of-syrian-chemical-weapons-completed/

Mainokset