Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Tiukennuksia myös sähkötupakointiin

Havaiji on Yhdysvaltain tervein osavaltio, ja 1.1.2016 voimaan tulleen tupakointi-iän noston on tarkoitus kohentaa saariyhteisön tilaa entisestään.

Havaiji on Yhdysvaltain tervein osavaltio, ja 1.1.2016 voimaan tulleen tupakointi-iän noston on tarkoitus kohentaa saariyhteisön tilaa entisestään.

Monen matkailijan toivekohde Havaiji on jo neljänä vuotena peräkkäin arvostettu Yhdysvaltain terveellisimmäksi osavaltioksi, ja saariyhteisö ottaa merkittävän askeleen kohentaakseen tilaansa edelleen. 1.1.2016 astui voimaan laki, jonka mukaan tupakan ja sähkötupakan käytön, oston ja hallussapidon alaikäraja nostetaan 18 vuodesta 21 vuoteen. Ikäraja on korkeampi kuin missään muussa Yhdysvaltain osavaltiossa, vaikka vastaavia paikallisia rajoituksia on voimassa muuallakin. Kuvernööri David Ige vahvisti tupakka-ikärajan nostoa koskevan lain kesäkuussa 2015.

Tupakointi on ollut jo ennestään Havaijilla vähäisempää kuin muualla Yhdysvalloissa. Uusimman tilaston mukaan havaijilaisista tupakoi 14.1 prosenttia, mikä kuuluu kolmen alhaisimman joukkoon USA:n osavaltiovertailuissa.

Vahvana perusteena tupakointi-ikärajan nostoon on sähkötupakan ja ”höyryttelyn” nopea yleistyminen. Vuoden 2016 alussa voimaan saatetulla lailla Havaiji kieltää myös sähkötupakoinnin ravintoloissa ja muissa paikoissa, joissa tupakointi on ollut kiellettyä jo aikaisemminkin.

Poliisi kirjoittaa liian nuorille – eli alle 21-vuotiaille – tupakkatuotteiden hallussapidosta, ostamisesta tai tupakoinnista sakkoa ensimmäisellä kerralla 10 (noin 11 euroa) dollaria, ja toistuvasta rikkeestä kiinni jääneille sakko on 50 dollaria kerralta. Alaikäiselle tupakka- tai sähkötupakkatuotteita myyneille sakko on ensimmäisellä kerralla 500 dollaria, ja toistuvista rikkeistä kiinni jääneelle sakko nousee 2 000 dollariin kerralta.

Poliisi ei kuitenkaan ryhdy sakottamaan alaikäisiä tupakoijia välittömästi. Näyttävästä ilmoitus- ja tiedotuskampanjasta huolimatta kansalaisille annetaan kolmen kuukauden ”sopeutumisaika”, jolloin jaellaan vain muistutuksia ja neuvoja, ja vasta 1.4.2016 lähtien alle 21-vuotiaiden tupakoinnista tai tupakkatuotteiden myynnistä alaikäisille aletaan kirjoittaa lain mukaisia sakkoja (Tech Times, 2.1.2016; http://www.techtimes.com/articles/120860/20160102/at-start-of-new-year-hawaii-raises-legal-smoking-age-to-21.htm

Mainokset