Avainsanat

, , , , ,

Salametsästäjät tappoivat noin 50 hukkaa

Italian susikanta on voimistunut 2000-luvulla, mutta samanaikaisesti vaino ja rauhoitettujen petojen salametsästys on yleistynyt.

Italian susikanta on voimistunut 2000-luvulla, mutta samanaikaisesti vaino ja rauhoitettujen petojen salametsästys on yleistynyt. Kuvalähde: tumblr.com

Euroopan unionin luontodirektiivien mukaan uhanalaiseksi julistettu susi (Canis lupus) herättää voimakkaita tunteita lähes kaikkialla esiintymisalueellaan, ja rauhoituksesta huolimatta suurpetoja vainotaan ja tapetaan laittomasti. Yksi suden vakituisista asuinalueista on Italiassa, jonka hukkakannasta menetettiin kolmen viimeksi kuluneen vuoden (2013–2015) kuluessa ainakin 115 yksilöä. Luonnollisen poistuman ohella – ja jopa tätä tärkeämpänä tekijänä – on ihmisen tahallinen ja tahaton petokarsinta. Italian susikanta on viime vuosina ja vuosikymmeninä voimistunut, ja suurpedon esiintymisalue on huomattavasti laajentunut.

Yli 40 prosenttia uusimman seurantakauden aikana Italiassa kuolleista susista joutui salametsästäjien uhreiksi. Tietoon tulleista laittomista suden tapoista noin neljäsosa ammuttiin, kymmenesosa myrkytettiin ja kuusi prosenttia menehtyi ansoihin. Tahattomista ihmisen aiheuttamista suden tapoista suuri osa on autojen tai muiden ajoneuvojen kanssa kolaroineita susia. Vain alle yksi prosenttia kuolleista susista menehtyi toisen suden tai muun pedon tappamana.

Varsinkin salametsästyksen suuren osuuden ja laittomasti tapettujen petojen suuren määrän takia Italian susille ollaan käynnistämässä erityistä suojeluohjelmaa (ANSA.it, 28.12.2015; http://www.ansa.it/english/news/2015/12/28/115-wolves-killed-in-3-yrs-40-by-poachers_7181a653-04c2-417b-9cc8-08df4fd238d8.html

Mainokset