Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Amerikkalaiset kilpailevat näyttävästi jouluvalojen määrällä ja kirkkaudella – Silver Dollar City, 2010. Kuvalähde: AOL Travel.

Amerikkalaiset kilpailevat näyttävästi jouluvalojen määrällä ja kirkkaudella – Silver Dollar City, 2010. Kuvalähde: AOL Travel.

Joulun ja vuodenvaihteen juhlakauden koristelu monipuolisin valoketjuin ja -kuvion on erityisesti Yhdysvalloissa sekä kotitalouksien että yritysten välistä, vakavasti otettavaa kilpailua. Tämä on johtanut vuosi vuodelta yhä suurempiin, värikkäämpiin ja kirkkaampiin valoteoksiin – ja samalla yhä suurempiin sähkölaskuihin. The Center for Global Development -tutkimuslaitoksen mukaan yhdysvaltalaiset kuluttavat juhlavalaistuksissaan sähköä 6.6 miljardia kilowattia vuodessa. Määrä on suurempi kuin usean kehittyvän valtion koko vuotuinen sähkönkulutus. Juhlavalojen osuus amerikkalaisten vuotuisesta sähkönkulutuksesta on kuitenkin hyvin pieni.

USA:ssa joulun ja muiden juhlakausien koristevaloihin käytettävä sähkömäärä on suurempi kuin esimerkiksi El Salvadorin, Etiopian, Kambodžan tai Nepalin kansantalouksien vuotuinen kokonaiskulutus.

Koristevalojen osuus Yhdysvaltain vuotuisesta sähkön kokonaiskulutuksesta on 0.2 prosenttia. Valaistus on kuitenkin merkittävä energiankuluttaja, jonka osuus amerikkalaisten vuotuisesta sähkölaskusta on 14 prosenttia (The Daily Mail Online, 25.12.2015).

Mainokset