Avainsanat

, , , , , ,

Hubble-teleskoopin kuva Joutsenen tähdistöstä

Joutsenen tähdistössä sijaitsevasta nuoresta tähdestä avaruuteen purkautuvat kuumat kaasuvirtaukset muodostavat yhdessä Sharpless 2-106 -tähtisumun keskustähden kanssa muodoltaan säännöllisen lumienkelin.

Joutsenen tähdistössä sijaitsevasta nuoresta tähdestä avaruuteen purkautuvat kuumat kaasuvirtaukset muodostavat yhdessä Sharpless 2-106 -tähtisumun keskustähden kanssa muodoltaan säännöllisen lumienkelin. Kuvalähde: Hubble avaruusteleskooppi/ NASA & ESA.

Vuoden 2015 joulun aika on lumeton noin puolen Suomen alueella ja laajemminkin koko pohjoisella pallonpuoliskolla. ”Oikeuden talvien” juhlakauden harrastuksiin on niin lapsilla kuin vähän varttuneemmillakin perinteisesti kuulunut jouluajan teemaan soveltuvien lumienkelien muovaaminen hankeen. Joulunajan ja vuodenvaihteen 2015/2016 eteläisessä Suomessa lumienkeliä ei löydä, mutta Yhdysvaltain avaruushallinnon (NASA) ja Euroopan avaruusjärjestön (ESA) Hubble-avaruusteleskooppi on löytänyt näyttävän ”lumienkelin” kaukaa avaruudesta.

Hubblen kuva Joutsenen tähdistössä sijaitsevasta Sharpless 2-106 -tähtisumusta on muodoltaan lähes täydellinen lumenkeli. Näyttävä kokonaisuus muodostuu suurikokoisesta, tähtisumun keskellä olevasta nuoresta tähdestä, jonka napa-alueilta purkautuu ympäröivään avaruuteen erittäin kuumaa kaasua. Kylmään taustaan purkautuva kaasu näyttäytyy kuvassa sinisinä, liikkeen vaikutuksesta siipimäisesti leviävinä kuvioina, ja tähteä ympäröivästä pölystä ja kaasusta muodostuu tiimalasimainen vartalo. Tähtisumun halkaisija on noin kaksi valovuotta. Joutsenen tähdistö puolestaan sijaitsee noin 2 000 valovuoden etäisyydellä Maasta (Astronomy Now, 24.12.2015; http://astronomynow.com/2015/12/24/hubble-finds-a-festive-snow-angel/

Mainokset