Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Joululaulusta tai kuusen koristelusta jopa viisi vuotta vankeutta

Joulupukilla on porttikielto Somaliaan ja Brunein sulttaanikuntaan – eikä kansalaisillekaan sallita minkäänlaisia joulujuhlia tai jouluun liittyviä ulkoisia tunnuksia tai tapoja.

Joulupukilla on porttikielto Somaliaan ja Brunein sulttaanikuntaan – eikä kansalaisillekaan sallita minkäänlaisia joulujuhlia tai jouluun liittyviä ulkoisia tunnuksia tai tapoja.

Joulu on – vuosi vuodelta yhä kaupallisemmaksi ja maallisemmaksi muuttuneista ulkoisista piirteistään huolimatta uskonnollinen, ja nimenomaan kristinuskoon liittyä juhla. Tosin joulunvietto on yleistynyt lähes kaikkialla maailmassa, myös muiden uskontojen valta-alueilla. Tiukasti omien valtauskontojensa traditioita kunnioittavissa muslimimaissa joulunviettoon suhtaudutaan kuitenkin varauksellisesti, ja ääritapauksissa kaikenlainen Jeesuksen syntymäpäivään liittyvä toiminta leimataan rikolliseksi. Joulunvietto on ankarasti kielletty valtioiden hallitusten ja johtajien päätöksillä ainakin Somaliassa sekä Brunein sulttaanikunnassa.

Somalian hallitus kielsi kaikenlaisen joulunvieton, koska juhlinnan pelätään aktivoivan ääri-islamilaisia ryhmiä terroritekoihin. Pelkoon on vakavat perusteet, sillä joulu 2014 muistetaan Somalian pääkaupungin Mogadishun lentokentällä tapahtuneesta verilöylystä, jonka toteutti Al-Shabaab -järjestö, kansainvälisen Al-Qaida-verkoston itäafrikkalainen haara.

Joulun ohella Somalian hallitus kieltää myös kaikenlaisen uudenvuoden vastaanottoon liittyvän juhlinnan tai edes vuodenvaihteen näkyvän huomioimisen. Muslimimaiden noudattamassa kalenterissa vuosi ei vaihdu tammikuun ensimmäisenä päivänä.

Somalian uskonnollisista asioista vastaavan ministeriön johtaja Shekki Mohamed Khayrow vahvisti, että kaikki jouluun ja uuteenvuoteen liittyvät tapahtumat ja toiminnot ovat islamilaisen kulttuurin vastaisia, ja juhlinta voi vaarantaa muslimiyhteisön uskoa. Siksi jouluun ja uudenvuodenviettoon liittyvät toimet on ankarasti kielletty, ja maan turvallisuusviranomaiset on määrätty keskeyttämään kaikki tapahtumat.

Ulkomaiset diplomaatit ja muut Somaliassa pysyvästi asuvat ulkomaalaiset saavat viettää joulua keskenään, kunhan pysyttelevät omissa piireissään (Uutistoimisto AFP; 23.12.2015; http://news.yahoo.com/somalia-bans-christmas-festivities-140127858.html

Brunein sulttaanikunnassa joulunvieton kieltoa korostetaan erittäin ankarilla sanktioilla. Joulukuusen koristeleminen, joululaulujen laulaminen tai joululahjojen antaminen johtavat rikosoikeudellisiin syytteisiin, ja ankarimmillaan joulukiellon rikkojia odottavat mittavat sakot tai jopa viiden vuoden vankeusrangaistus. Kaakkois-Aasiassa, Borneon saarella sijaitsevan, noin 430 000 asukkaan valtion yksivaltainen johtaja, sulttaani Hassanal Bolkiah määräsi täydellisen joulukiellon, koska tällainen juhlinta ”johtaa muslimeja harhaan”.

Kielto on ehdoton, ja jopa joulukortin lähettäminen tai edes joulupukin päähinettä muistuttavan asusteen kantaminen on kiellettyä. Joulukiellon ankaruus johtuu siitä, että päätös liitetään osaksi islaminuskon kulmakivenä olevaa, kirjaimellisesti koraalin sanomaa noudattavaa islamin lakia eli shariaa, joka asettaa yksityiskohtaiset ja ehdottomat rajat muslimien elämäntavoille (Channel Newsasia 23.12.2015: http://www.channelnewsasia.com/news/asiapacific/brunei-bans-christmas-in/2372040.html

Mainokset