Avainsanat

, , , , , , , , ,

Brittiopiskelijat suunnittelivat joulupukille uuden sukupolven reen

Joulupukin on liikuttava valon nopeutta ripeämmin ehtiäkseen maailman kaikkien lasten luokse. Matkanteko on rasittavaa, ja aerodynaamisesti vanhanaikainen reki hidastaa pukin ja porojen matkantekoa. Kuvalähde: www.icipart.com.

Joulupukin on liikuttava valon nopeutta ripeämmin ehtiäkseen maailman kaikkien lasten luokse. Matkanteko on rasittavaa, ja aerodynaamisesti vanhanaikainen reki hidastaa pukin ja porojen kulkua. Kuvalähde: iclipart.com.

Joulupukin vuoden työteliäin vuorokausi ylittää kiireellisyydessään kaikki tunnetun maailmankaikkeuden säännöt sekä ajankäytön että fyysisen rasittavuuden puolesta. Jouluaaton – tai monissa maissa joulupäivän – kuluessa lukemattomat isät ja äidit saavat vastata malttamattomina joulupukkia odottavien lasten kysymyksiin siitä, miten pukin on mahdollista ehtiä kaikkien lasten luo samana iltana. Vastaus on yleensä kiertelevä ja välttelevä, ja paras ilmaus onkin kertoa joulupukin matkaan liittyvän paljon taikaa. Taikaa todella pukki tarvitseekin lahjojenjakoreissulleen, sillä maailmassa on satoja miljoonia – jopa pari miljardia – lapsia, jotka ovat kaikki ainakin kohtuullisen kilttejä ansaitakseen joulupukin suosiollisen huomion.

Eri arvioiden ja lähteiden mukaan joulupukin olisi ehdittävä jouluillan noin kymmenen tunnin aikana vierailla ainakin 150–200 miljoonan lapsen luona. Tässä luvussa ovat mukana kristinuskon piirissä olevat lapset – muissa uskonnossa ei Jeesuksen syntymää yleensä juhlita yhdessä joulupukin kanssa. Kulttuurien monimuotoisuuden lisääntyminen ja uskontojen ekumeeninen harmonia ovat tosin tuoneet länsimaissa tutun joulunvieton joulukuusineen ja -lauluineen, joulupukkeineen ja lahjoineen yhä useampien uskontojen piiriin. Tätä nykyä meikäläisittäin tuttua joulua vietetään niin muslimi- hindu- kuin lähes missä tahansa muissakin uskonnollisissa yhteisöissä. Mutta kysymys joulupukin kiireisen urakan mittasuhteista on oppineimmillekin fyysikolle ja muille tieteen asiantuntijoille osin mysteeri – ja tai’aksi se taitaa jäädäkin.

Jos joulupukin odotetaan käyvän kaikkien maailman lasten luona aattoiltana/joulupäivän vastaisen yönä, matkaa kertyy eri selvitysten mukaan jopa 510 000 000 kilometriä (viisisataa kymmenen miljoona kilometriä). Tällaista matkaa ei mitenkään voi ehtiä kulkea noin 10 tunnin jouluillan ja yön hämärän aikana. Joulupukin onneksi maapallon pyörimisliikkeen ja ilmiön seurauksena noudatettavien aikavyöhykkeiden ansiosta joulupukilla onkin todellisuudessa ”peräti” 34 tuntia aikaa vierialla kaikkien lasten luona. Mutta yhä edelleen urakka on tuntemiemme fysiikan lakien mukaan mahdoton: Joulupukin tulisi liikkua (raskaine, lahjojen täyttämine rekineen) valon nopeutta ripeämmin. Eikä tuntemamme tieteellisen tiedon mukaan mikään aine voi liikkua valoa nopeammin.

Jotta joulupukin taianomaiseen matkaan saataisiin hitunen lisää uskottavuutta, kulkua voisi nopeuttaa porojen vetämää rekeä kohentamalla. Lukemattomissa eri puolilla maailmaa laadituissa kuvauksissa ja kuvissa joulupukin reki on hämmästyttävän samanlainen (eli varmasti kuvaus on todenmukainen): Reki on jykevä, ja siinä on jalasten päällä tukeva runko sekä eteen korkealle nousevat jalakset. Tukeva ja kestävä tällainen kulkuneuvo varmaankin on, mutta reen aerodynamiikka on todella vanhanaikainen ja sanalla sanoen surkean huono.

Moderni, brittiopiskelijoiden suunnittele rekimalli voi nopeuttaa joulupukin matkantekoa jopa kolmella tunnilla.

Moderni, brittiopiskelijoiden suunnittelema rekimalli voi nopeuttaa joulupukin matkantekoa jopa kolmella tunnilla. Kuvalähde: University of Central Lancashire.

Ilmanvastus on suuri, mikä hidastaa merkittävästi joulupukin markankohtuuttomasti vetotyössä olevia poroja. Helpommin ja nopeamminkin joulupukki voi matkata, totesivat englantilaisen The University of Central Lancashire -yliopiston opiskelijat, jotka olivat suunnittelemassa seuraavan vuoden ajokkiaan ekoautojen kansainväliseen kilpailuun. Tekniikan ja fysiikan opintojensa tietoja hyödyntäneet opiskelijat suunnittelivat joulupukille modernin reen, joka on perinteistä rekeä keveämpi, virtaviivaisempi ja kestävämpi.

Brittiopiskelijoiden rekimallissa on hyödynnetty keveitä hiilikuitumateriaaleja, ja reen jalakset ovat alumiiniset. Reen malli on tuulitunnelikokeissa kehitetty mahdollisimman virtaviivaiseksi, eli ilmanvastuksen aiheuttama kitka on minimoitu. Suunnittelijoidensa mukaan tällä rekimallilla joulupukki säästää vuotuisella matkallaan ainakin kolme arvokasta tuntia, joten taikaa tarvitaan ajankäytön selittämisen entistä vähemmän. Fysiikan lakien ja valon nopeutta vilkkaammin liikkumisen suhteen jää edelleen vastaamattomia kysymyksiä, joihin vain joulupukki tietää ratkaisut. Tosin fyysikot ja muut tieteentekijät ovat tarjonneet useitakin mahdollisuuksia kuten niin kutsutun multiversumin eli rinnakkaisten maailmankaikkeuksien olemassaoloa ja hyödyntämistä, mutta tällaiset pohdiskelut on syytä jättää juhlapyhien jälkeisen arkeen (The University of Central Lancashire; http://www.uclan.ac.uk/news/uclan_engineers_design_next_generation_santa_sleigh.php

Mainokset