Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Kolmen kuukauden pyyntikauden saalistavoite 333 lahtivalasta

Yushin Mary -aluksella on vuosien kokemus kaupallisesta valaanpyynnistä, vaikka Japani perusteleekin toimintaa tieteellisen tutkimuksen nimissä. Kuvalähde: Jeremy Sutton-Hibbert/AFP/Getty Images.

Yushin Mary -aluksella on vuosien kokemus kaupallisesta valaanpyynnistä, vaikka Japani perusteleekin toimintaa tieteellisen tutkimuksen nimissä. Kuvalähde: Jeremy Sutton-Hibbert/AFP/Getty Images.

Kaksi kaupalliseen valaanpyyntiin keskittyvää alusta lähti kohti Eteläisen Jäämeren vesiä Etelä-Japanin Shimonosekin kaupungin satamasta 1.12.2015. Japanin päätös aloittaa valaanpyynti yhden vuoden kestäneen tauon jälkeen on synnyttänyt kiivaan vastalauseiden aallon. Ympäristö- ja kansalaisjärjestöjen lisäksi erityisesti eteläisen pallonpuoliskon valtiot Australia ja Uusi-Seelanti ovat esittäneet hallitustason vastalauseita Japanille vaatien pyyntipäätöksen kumoamista. YK:n Kansainvälinen oikeusistuin (The International Court of Justice; ICJ) kielsi maaliskuussa 2014 Japanilta valaanpyynnin, ja tämän seurauksena japanilaiset alukset suorittivat pyyntikaudella 2015 vain valaita vahingoittamatonta tarkkailua ja tutkimusta Etelämantereen vesillä. Mutta jo marraskuussa 2014 Japani ilmoitti Kansainväliselle valaanpyyntikomissiolle (International Whaling Commission; IWC) aloittavansa tieteellisen tutkimuksen nimissä pyynnin – tosin rajoitetussa mitassa – pyyntikaudella 2016. IWC:lle toimittamassaan tutkimussuunnitelmassa Japani ilmoitti pyyntimääräksi 333 lahtivalasta. Määrä on vain kolmasosa alkuperäisistä ja aikaisemmin toteutuneista pyynneistä.

Kaupallinen valaanpyynti on ollut kiellettyä jo vuodesta 1986 lähtien, mutta monet valtiot – etenkin Japani, Islanti ja Norja – ovat jatkuvasti rikkoneet oikeudellisesti sitovia määräyksiä.

Protesteista huolimatta Japani pysyy kannassaan, että uudelleen käynnistetty valaanpyynti tapahtuu vain tieteellisen tutkimuksen nimissä. Ja tätä tehtävää lähtivät toteuttamaan 724-tonninen Yushin Maru ja 747-tonnin Yushin Maru 2. Valaanpyyntialuksia lähti saattamaan tukialus, jota uskotaan tarvittavan odotettavissa olevien kahakoiden takia. Ympäristöjärjestöt lähettävät jokseenkin varmasti aluksiaan häiritsemään pyyntiä, ja Uudessa-Seelannissa kansainedustajat ovat vaatineet maan sotalaivojen lähettämistä seuraamaan japanilaisten valaanpyyntitoimien luonnetta ja laajuutta.

Joulukuun alussa merelle lähteneet alukset saavuttavat Antarktiksen lähivedet eli varsinaisen pyyntialueen vasta tammikuussa 2016. Uuden pyyntikauden kustannuksiksi Japani ilmoittaa 2.6 miljardia jeniä eli reilut 20 miljoonaa euroa, ja ”tieteellisen pyynnin” sivutuotteena saadun valaanlihan myynnistä lasketaan saatavan noin 1.7 miljardia jeniä (Asahi Shimbun, 2.12.2015; http://ajw.asahi.com/article/behind_news/social_affairs/AJ201512020043

Mainokset