Avainsanat

, , , , , ,

Keliakia-ruokavaliossa Kaunottaren ja Kulkurin romanttinen spaghetti-illallinen vaihtuisi ainoastaan yhdessäolosta nauttimiseen. Kuvalähde: Gluten-Free Museum/Arthur Coulet.

Keliakia-ruokavaliossa Kaunottaren ja Kulkurin romanttinen spaghetti-illallinen vaihtuisi ainoastaan yhdessäolosta nauttimiseen. Kuvalähde: Gluten Free Museum/Arthur Coulet.

Terveellinen ruokavalio on hyvinvoinnin perusta kaikille, mutta erityisryhmille suuhunpantavien laatu ja/tai määrä voivat olla jopa elämän ja kuoleman kysymyksiä. Keliakiaa sairastaville tavallisimpien viljojemme (vehnä, ruis, ohra) sisältämä gluteeni-valkuaisaine (proteiini) on niin haitallista, että kaikkia näitä viljoja vähänkään sisältäviä elintarvikkeita on vältettävä koko elämän ajan. Gluteenittomien elintarvikkeiden tarjonta on ilahduttavasti parantunut markkinoilla sitä mukaa kun tietoisuus keliakian yleisyydestä ja haitallisuudesta on lisääntynyt. Keliakiaa sairastaa 1–2 prosenttia kansalaisista – Suomessa ilmeisesti noin 200 000 henkilöä, vaikka läheskään kaikki oireitakin saavat potilaat eivät tiedä yliherkkyydestään.

Yleisen tiedon määrän ja tason lisääntyessä myös suhtautuminen keliakiaan on muuttunut jokapäiväiseksi, ja aiheesta voi jalostaa vaikkapa kunnianhimoista, kiinnostavaaa – ja samalla huumorimielellä nautittavaa – taidetta. Näin on tehnyt ranskalainen graafikko/taiteilija Arthur Coulet, joka julkaisi Tumblr-nettisivustossa Gluten Free Museum (Gluteeniton Museo) kokoelman, jossa tunnetuista taideteoksista sekä sarjakuva- ja elokuvateoksista tai -kohtauksista on poistettu kaikki gluteenia sisältävät kohdat. Mukana on teoksia klassisen taiteen suurimmista mestareista kuten Vincent van Gogh, Paul Cézanne, Johannes Vermeer ja Caravaggio, Walt Disneyn klassikkopiirrettyjen Kaunottareen ja Kulkuriin ja Matt Groeningin Simpsonit-sarjasta tuttuun poliisiin sekä irlantilaisen Guinness-olutpanimon kuuluisaan, tukaani-aiheiseen mainokseen.

Gluten Free Museum -kuvat löytyvät internetosoitteesta: http://glutenimage.tumblr.com/?og=1

Mainokset