Avainsanat

, , , , , , ,

Lintuinfluenssaepidemian leviämistä estetään kiinalaisilla tiloilla rokottamalla siipikarjaa. Jos tilalta tai tuotantotiloista tavataan vaarallista lintuinfluenssavirusta, kaikki linnut tuhotaan ja tilat desinfioidaan. Kuvalähde: AFP.

Lintuinfluenssaepidemian leviämistä estetään kiinalaisilla tiloilla rokottamalla siipikarjaa. Jos tilalta tai tuotantotiloista tavataan vaarallista lintuinfluenssavirusta, kaikki linnut tuhotaan ja tilat desinfioidaan. Kuvalähde: AFP.

Monimuotoisen lintuinfluenssaviruksen H7N9-muoto on yksi vaarallisimmista tartuntatautien levittäjistä, sillä useimmista muista lintuinfluenssaviruksista poiketen tämä muoto tarttuu myös ihmisiin. Ja mikä pahinta, tartunnan saaneelle – usein vanhukselle tai fyysiseltä kunnoltaan heikentyneelle – H7N9-virus on erittäin vaarallinen, usein kuolemaan johtava. Ensimmäisen kerran H7N9 havaittiin maaliskuussa 2013, jolloin Kiinan itäosissa ilmaantunut uudenlainen virusmuoto sairastutti runsaasti etenkin siipikarjan kanssa tekemisissä olleita ihmisiä. Nyt tämä pelätty virus on taas ilmaantunut. Talven ensimmäinen löydös ihmisen saamasta tartunnasta tehtiin 24.11.2015 Etelä-Kiinan Guangdongin maakunnassa.

Tartunnan saanut on noin 70-vuotias mies, joka on sairaalahoidossa. Lintuinfluenssaviruksen tartuntatietä ei ole pystytty selvittämään. Aikaisempien vuosien kokemukset ovat liittäneet H7N9-tartunnat siipikarjaan, ja myös uusin havainto johti viranomaiset nopeisiin toimiin. Kaikki siipikarjan myynti Meizhoun kaupunkialueella kiellettiin viikon ajaksi, jotta viruksen levinneisyys saadaan selvitetyksi (China.org.cn, 25.11.2015).

H7N9-lintuinfluensaviruksen tekee poikkeuksellisen vaaralliseksi ominaisuus, joka mahdollistaa viruksen suoran tarttumisen myös ihmisestä toiseen. Ja koska tätä uudenlaista virusmuotoa vastaan ei ole rokotetta, virus voi aiheuttaa laajoja epidemioita, jopa maailmanlaajuisen pandemian. Kahtena edellisenä vuotena, jolloin H7N9 on ilmaantunut Kiinassa, epidemiat ovat pysyneet paikallisina. Varotoimena sairastuneet linnut teurastetaan välittömästi, ja myös lintujen kasvatus- sekä myyntitoimintaa valvotaan tarkasti. Terveydenhuolto ja sairaalat ovat kaikkialla maailmassa saaneet ohjeet ja ovat varautuneet aggressiivisiin influenssaepidemioihin.

H7N9-virustartunnan saaneita ihmisiä on ollut kaikkiaan noin 450, ja viruksen vaarallisuutta osoittaa sairastuneiden suuri kuolleisuus. Tartunnan saaneista noin 170 henkilöä on menehtynyt lintuinfluenssan jälkitauteihin kuten keuhkokuumeeseen.

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Kiina nostaa kriisivalmiutta: Sairaaloita jo hälytysvalmiuteen H7N9-lintuinfluenssan mahdollisia uhreja varten. Tiedebasaari 4.4.2014; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/04/04

H7N9-lintuinfluenssavirus leviää helposti nisäkkäiden – ainakin mallieläiminä käytettyjen frettien – välillä ja myös suoraan ilman kautta. Tiedebasaari 28.5.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/05/28

H7N9-lintuinfluenssan seuranta Kiinassa: Koko epidemian aikana 132 tartuntaa, 43 kuollutta. Tiedebasaari 10.7.2013; https://tiedebasaari .wordpress.com/2013/07/10

H7N9-lintuinfluenssassa ensimmäinen – tosin vain todennäköinen – tapaus, jossa tauti on siirtynyt ihmisestä toiseen. Tiedebasaari 7.8.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2015/08/07

Mainokset