Avainsanat

, , , , ,

Munuainen voi olla toiminnallisesti vahingoittunut, vaikka päällepäin kaikki näyttäisi hyvältä. Uusi veritesti paljastaa vaarat mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Munuainen voi olla toiminnallisesti vahingoittunut, vaikka päällepäin kaikki näyttäisi hyvältä. Uusi veritesti paljastaa vaarat mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Yhdysvaltalaistutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen verikokeen, jolla voidaan havaita munuaisissa alkamaisillaan tai kehittymisen alussa olevia sairauksia. Kemialliset, verinäytteissä havaittavat muutokset nähdään jopa viisi vuotta ennen kuin munuaisten näkyvät – nykyisin käytössä olevin menetelmin havaittavat – vauriot ilmaantuvat. Atlantassa toimivan Emory University -yliopiston tutkijan Salim S. Hayekin johdolla New England Journal of Medicine -lääkärilehdessä 12.11.2015 julkaistu/esitelty testi perustuu suPAR (soluble urokinase-type plasminogen activator receptor)-nimisen proteiinin (valkuaisaineen) pitoisuuden/esiintymisen mittaamiseen. Veritestiä on luonnehdittu yhtä tärkeäksi virstanpylvääksi sairauksien diagnostiikassa kuin esimerkiksi veren kolesterolipitoisuuksien mittaamisella on ollut sydän- ja verisuonitautien esiintymisen ja havaitsemisen sekä hoidon kehittelyissä.

Tutkimuksessa oli mukana 3 683 henkilöä, joiden keski-ikä oli 63 vuotta. Munuaisten kuntoa arvioitiin verestä virtsaa suodattavien munuaiskerästen (glomerulusten) toimintaa mittaamalla. SuPAR-proteiinin lisääntymisen ja toisaalta munuaiskerästen suodatustehon heikkenemisen välillä havaittiin selkeä, munuaisten kroonista vajaatoimintaa osoittava yhteys.

Jos munuaisvaurioiden alkamista osoittava suPAR-proteiini havaitaan jo vauriokehityksen alkuvaiheessa, vahinkojen eteneminen voidaan keskeyttää ja vakavat vauriot välttää. Vaurioita aiheuttava suPAR-proteiini on aineenvaihdunnan ”jäte”, joka voidaan neutralisoida yksinkertaisella antibioottihoidolla (http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1506362

Mainokset