Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

ISIS-terroristit ovat tuhonneet järjestelmällisesti sekä uskonnollisia että maallisia kulttuuriaarteita Irakissa ja Syyriassa.

ISIS-terroristit ovat tuhonneet järjestelmällisesti sekä uskonnollisia että maallisia kulttuuriaarteita Irakissa ja Syyriassa.

Sotien ja terrori-iskujen kiihdyttämän maastamuuton ja pakolaisaallon inhimillistä taakkaa kaikin käytettävissä olevin keinoin ja varoin helpottamaan pyrkivästä Euroopasta löytyy ymmärrystä myös elottomille uhreille. Ranskan presidentti François Hollande ilmoitti 17.11.2015 pitämässään puheessa, että Ranska on valmis tarjoamaan suojaa Lähi-idässä ISIS-terroristien ja sodan uhkaamille, vielä pelastettavissa oleville taide- ja muille kulttuuriaarteille. Pelastuslupaus on heijastusta tiedoista, joiden mukaan terroristit ovat tuhonneet korvaamattomia monumentteja Syyriassa ja Irakissa, ja toisaalta ääriryhmät ovat onnistuneet rahoittamaan toimintaansa myymällä varastamiaan aarteita laittomilla markkinoilla.

YK:n Kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön (UNESCO) kokoukselle Pariisissa yli 120 hengen kuolemaan johtaneiden terrori-iskujen jälkeen puhuneen Hollanden mukaan turvapaikkaoikeus on ihmisten lisäksi myös kulttuuriaarteilla, joiden suojelun tulisi kuulua kiinteänä osana maiden lainsäädäntöön. Aineellisten kulttuuriaarteiden suojelua tulisi tehostaa vientikielloilla sekä tulli- ja rajavalvontatoimia tiukentamalla (Digital Journal, 17.11.2015; http://www.digitaljournal.com/news/world/france-to-offer-asylum-for-is-threatened-artworks-hollande/article/449630

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

ISIS-terroristit polttavat kirjoja Irakissa. Tiedebasaari 6.2.2015; https://tiedebasaari.wordpress.com/2015/02/06

Mainokset