Avainsanat

, , , , , ,

Uudet satamat sekä ruoppaukset ja massojen läjitykset kielletään Maailmanperintöalueella

Suuri valliriutta on kuuluisa etenkin monimuotoisesta kalastostaan.

Suuri valliriutta on kuuluisa etenkin monimuotoisesta kalastostaan.

Eliölajistoltaan ja luonnon monimuotoisuudeltaan maapallon rikkaimpiin alueisiin lukeutuva, Australian itärannikkoa reunustava Suuri valliriutta on ollut toistuvasti uutisotsikoissa, milloin ilmaston ja meriveden lämpenemisestä johtuvasta korallien vaalenemisesta, milloin ylikalastuksesta tai ruoppauksista aiheutuneista tuhoista johtuen. Viime vuosien suurimmat kiistat ovat kohdistuneet hankkeisiin perustaa uusia satamia mantereen itärannikolle, mikä edellyttäisi laajoja ruoppauksia ja massojen läjityksiä. Tällaiset toimet heikentäisivät ja paikallisesti tuhoaisivat YK:n Kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön (UNESCO) Maailmanperintöohjelmaan sisällytetyn biologisen aarreaitan ominaisuuksia. Satamarakentamisen ja ruoppausten uhka on kuitenkin ilmeisesti estetty, sillä 12.11.2015 Queenslandin osavaltion lainsäädäntöä vahvistettiin näitä toimia estävillä laeilla.

Lakien nojalla kaikenlainen ruoppaustoiminta, massojen läjitykset sekä uusien satamien perustaminen kielletään Maailmanperintöohjelmaan kuuluvilla alueilla. Uudet lait ovat vastaus UNESCOn uusimpiin arvioihin, joiden mukaan Suuri valliriutta voidaan luokitella tilaltaan ja suojeluarvoiltaan vaarantuneeksi alueeksi. Ankarimpana toimena maailmanjärjestö olisi voinut lakkauttaa Suuren valliriutan Maailmanperintö-statuksen, jos Australia ei olisi kiirehtinyt tehostamaan riutan suojelua (Nature, 18.11.2015).

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

UNESCO uhkaa viedä Suurelta valliriutalta Maailmanperintö-ohjelman statuksen, jos Australia ei tee nykyistä enemmän riutan säilyttämiseksi. Tiedebasaari 8.5.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/05/08

Mainokset