Avainsanat

, , , , , , , ,

Amiraali Nelsonin lippulaivan HMS Victoryn nimi (kuten tässä kuvassa) on ollut voiskymmeniä maalattuna liian ohuella ja vaatimattomalla kirjasintyylillä, mutta syksyn 2015 remontissa "historiallinen vääryys" oikaistiin.

Amiraali Nelsonin lippulaivan HMS Victoryn nimi (kuten tässä kuvassa) on ollut vuosikymmeniä maalattuna liian ohuella ja vaatimattomalla kirjasintyylillä, mutta syksyn 2015 remontissa ”historiallinen vääryys” on oikaistu.

Britannian laivaston kuuluisin alus, lokakuussa 1805 Trafalgarin taistelussa espanjalais-ranskalaisen, alusmäärältään ylivertaisen laivaston kukistaneen amiraali Horatio Nelsonin lippulaiva, HMS Victory on ollut perusteellisessa remontissa, jonka ulospäin huomattavin tulos näkyy laivan nimessä. Edellisellä, viime vuosisadalla tehdyssä perusteellisessa remontissa laivan nimi maalattiin kirjoista ja julkaisuista tutulla, ilmeisesti useimpien kotikirjoittajienkin käyttämällä Times New Roman -kirjasintyypillä eli fontilla. Tällaisessa asussa laivan nimi ei kuitenkaan ole voinut alunperin olla, sillä Times New Roman -fontti kehitettiin ja julkistettiin vasta vuonna 1931.

Virheen havaitsi Readingin yliopistossa typografian historiaa opettava ja tutkiva professori James Mosley, joka selvitti vuonna 1759 laaditun maalauksen perusteella laivan perässä olevan nimen oikean asun. Taideteoksen perusteella professori Mosley päätyi johtopäätöksen, että HMS Victoryn nimi tulisi maalata laivan kylkeen fontilla, joka alalla tunnetaan nimellä ”fatface”. Professori Mosleyn aloitteesta lippulaivan kunnostuksessa vastuussa oleva National Museum of Royal Navy uusii HMS Victoryn nimen kirjoitusasun lippulaivan 16 miljoonaa puntaa (noin 22 miljoonaa euroa) maksavan kunnostuksen yhteydessä (The Times, 7.10.2015).

Mainokset