Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Facebookissa julkaisut kuvat paljastivat syyllisen

Jaguaari on Etelä-Amerikan viidakkojen tyyppilaji, ja läntisen pallonpuoliskon suurin kissapeto.

Jaguaari on Etelä-Amerikan viidakkojen tyyppilaji, ja läntisen pallonpuoliskon suurin kissapeto.

Uhanalaisten ja lailla rauhoitettujen eläinten häiritseminen, tappamisesta puhumattakaan, on kiellettyä ja rangaistavaa kaikkialla, mutta harvoissa valtioissa rikkomuksista ja rikoksista langetetaan lakien sallimia maksimirangaistuksia. Aikaisemmin kielteisesti uutisotsikoihin kansallispuistoihin myönnettyjen kaivoslupien takia joutunut eteläamerikkalainen Ecuador on ottanut käyttöön kovat otteet harvinaisten eläinten salametsästäjille langetettavissa rangaistuksissa. Viimeisin todiste sanktioiden täytäntöönpanosta saatiin syyskuussa 2015, kun uhanalaisen jaguarin (Panthera onca) tappamisesta kiinni jääneelle miehelle langetettiin kuuden kuukauden vankeustuomio.

Salametsästäjä saa kiittää vankilakomennuksesta omaa tyhmyyttään, sillä mies julkaisi Facebookissa kuvia tappamastaan suuresta kissaeläimestä. Tapaus on jo vanha, sillä paikalliset viranomaiset langettivat vuonna 2012 vain 10 vuorokauden vankeustuomion. Mutta Ecuadorin ympäristöministeriö valitti päätöksestä, ja uudessa ratkaisussa langetettiin puolen vuoden vankeusrangaistus.

Vuonna 2008 Ecuadorin perustuslakiin säädettiin perusteet ja rangaistukset uhanalaisten eläinten tappamisesta. Maksimirangaistus, kuuden kuukauden vankeustuomio, on jo aikaisemminkin langetettu suurten kissaeläinten sekä kondorikotkien tappamisesta kiinni jääneille (News24, 12.9.2015; http://www.news24.com/Green/News/Ecuador-Man-gets-6-months-for-killing-jaguar-20150912

Mainokset