Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 miljoonan punnan lisätuki aikaisemman, lähes 30 miljoonan punnan ohjelman jatkoksi

Bussien pakokaasupäästöjen vähentäminen – jossa on jo saavutettu merkittävää edistystä – tulee todelliseen tarpeeseen Lontoon Oxford Street-ostoskadulla. Kuva: Kai Aulio.

Bussien pakokaasupäästöjen vähentäminen – jossa on jo saavutettu merkittävää edistystä – tulee todelliseen tarpeeseen Lontoon Oxford Street-ostoskadulla. Kuva: Kai Aulio.

Vanhat dieselkäyttöiset raskaan liikenteen ajoneuvot ovat tieliikenteen pahimpia saastuttajia, joille asetetaan monissa maissa liikennerajoituksia tai haittaveroja. Ongelma tiedostetaan myös Britanniassa, jossa saarivaltakunnan hallitus on tukenut pahimpien saastuttajien korvaamista tai kunnostamista vähemmän kuormittaviksi. Uusimmassa satsauksessa hallitus varasi viiden miljoonan punnan (noin 6.8 miljoonan euron) määrärahan, josta liikennöitsijät voivat hakea avustusta ajoneuvokaluston modernisointiin. Bussien pakokaasupäästöjen vähentämiseen tarkoitettujen The Clean Bus Technology Fund 2015 -määrärahojen edellytyksenä ovat korjaukset tai lisävarusteet, joiden ansiosta liikenteessä olevien ajoneuvojen haitallisten typpioksidipäästöjen määrä alenee vähintään 50 prosentilla.

Viiden miljoonan punnan panostuksella sadat linja-autot voidaan kunnostaa vähäpäästöisiksi, ja näin etenkin kaupunkien ongelmallisia ilmansaastehaittoja voidaan vähentää eri puolilla Britanniaa. Hankkeella on myös merkittävä saarivaltakunnan teollisuutta piristävä vaikutus, liikenneministeri Andrew Jones totesi hallituksen tukipäätöstä esitellessään.

Uusi tukipäätös on jatkoa brittihallituksen vuonna 2011 aloittamalle raskaan liikenteen puhdistamisen tukiohjelmalle. Tähän mennessä käytetyillä 20 miljoonan punnan (runsaan 27 miljoonan euron) tukipaketeilla on korjattu puhtaammiksi 1 500 pääkaupunki Lontoon paikallisliikenteessä toimivaa bussia, ja lisäksi kahdeksan miljoonan punnan (11 miljoonan euron) avustuksilla on korjattu 1 200  jakeluautoa, taksia ja paloautoa.

Kaupunkien autoliikenteen – etenkin raskaiden dieselajoneuvojen – pakokaasut ovat vakavin hengitystiesairauksien aiheuttaja, ja saasteet lisäävät myös syöpätauteihin sairastumis- ja kuolemantapauksia. Lontoon kuuluisin ostoskatu Oxford Street on ilman typpioksidipitoisuuksien takia mainittu maailman saastuneimmaksi kaduksi, jolla bussien ja taksien pakokaasupäästöt nostavat ilmansaastepitoisuudet yli kolme kertaa suuremmiksi kuin esimerkiksi EU:n normit edellyttävät (https://recombu.com/cars/article/government-announces-5million-to-make-buses-cleaner

Mainokset