Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Ei Walkie-Talkie (20 Fenchurch Street) suinkaan ainoa Towerin linnan naapurissa vanhaa maisemakuvaa muuttava pilvenpiirtäjä ole – kiistellyin kuitenkin.

Ei Walkie-Talkie (20 Fenchurch Street; kuvassa vasemmalla) suinkaan ainoa Towerin linnan naapurissa vanhaa maisemakuvaa muuttava pilvenpiirtäjä ole – kiistellyin kuitenkin.

Lontoon katukuvan nopea muutos uusien pilvenpiirtäjien ja muiden huippumodernien rakennusten myötä herättää voimakkaita tunteita – puolesta ja vastaan. Etenkin vanhan arkkitehtuurin ja kaupunkikuvan vaalijat ovat nousseet äänekkäästi vastustamaan kehitystä. Ja suuntaus jatkuu vääjäämättä. Suunnitelmissa on jopa parinsadan pilvenpiirtäjäluokkaan lukeutuvan tornitalon rakentaminen. Tämän suuntauksen vastustuksesta kertoo Building Design -ammattilehden järjestämä Carbuncle Cup -äänestys, jossa haettiin Britannian ruminta uutta rakennusta. Lontoon uusista maamerkeistä ehdolla oli useampiakin, mutta ylivoimaiseen ”voittoon” nousi toisen maailmansodan aikaan kehitetyn radiopuhelinmallin mukaan Walkie-Talkie -nimellä tunnettava, huhtikuussa 2014 valmistunut 34-kerroksinen, 160 metrin korkuinen toimistorakennus.

Virallisesti 20 Fenchurch Street -niminen, lasiverhoitu torni oli vilkkaan keskustelun aiheena jo suunnitteluvaiheessa. Vastustajien hyväksyntää haettiin – ja monelta taholta myös saatiin – lupaamalla avata tornin huipulla toimiva puutarhamainen näköalaravintola yleisölle. Walkie-Talkien käyttöönoton jälkeen yleisönosasto- ja nettikirjoittelussa valitettiin, ettei puutarharavintola ole koko kansan kohtaamispaikka, mutta nykyisin pääsy ravintolaan on mutkatonta.

Makuasioista ei tietysti pidä kiistellä, mutta Walkie-Talkien sopivuus Lontoon vanhaan kaupunkikuvaan herättää keskustelua.

Makuasioista ei tietysti pidä kiistellä, mutta Walkie-Talkien sopivuus Lontoon vanhaan kaupunkikuvaan herättää keskustelua.

20 Fenchurch Street sai tylyn tuomion osin oudon, ylöspäin levenevän ulkonäkönsä ansiosta, mutta osansa vastustukseen on varmasti myös tornin sijainnilla. Walkie-Talkie sijaitsee Lontoon tärkeimpiin historiallisiin kohteisiin lukeutuvan Towerin linnan tuntumassa. Puoltavia ääniä Walkie-Talkie ei kerännyt varmaankaan sen jälkeen, kun kesän 2015 helteiden aikaan tornien peililaseista heijastunut lämpö (”solar death rays”) sulatti useita autoja pilvenpiirtäjän lähikadulla.

Tornitalon – jota ei voi olla huomaamatta Lontoon katukuvassa tai horisontissa – on suunnitellut arkkitehti Rafael Viñoly (Building Desing, 2.9.2015; http://www.bdonline.co.uk/news/carbuncle-cup-2015-winner-announced/5077354.article#

Mainokset