Avainsanat

, , , , , , ,

Rekisteröityminen joulukuun kunnallisvaaleihin alkaa elokuussa

Äänioikeus on merkittävä askel saudinaisten yhteiskunnallisen aseman parantamisessa.

Äänioikeus on merkittävä askel saudinaisten yhteiskunnallisen aseman parantamisessa.

Miesten hallitsema, vanhoillisesta ja uskonnon sävyttämästä hallinnostaan ja elämäntavoistaan (surullisen)kuuluisa Saudi-Arabia astuu pienen mutta tärkeän askeleen kohti modernia moniarvoista yhteiskuntajärjestelmää joulukuussa 2015, kun naiset saavat ensi kerran äänestää ja asettua ehdolle vaaleissa. Kyseessä ovat kunnallisvaalit, joihin joidenkin kymmenien naisten uskotaan asettuvan ehdolle – niin uutta ja outoa kuin luottamustehtävään pyrkiminen saudinaisille onkin. Valtiollisessa politiikassa ja hallinnossa miehillä – ja ennen kaikkea lähes yksinvaltaisella kuningashuoneella – on ehdoton valta-asema.

Vaaleihin osallistuminen, äänestäjänä tai ehdokkaana edellytää rekisteröitymistä ennakolta. Rekisteröitymisaika alkaa elokuussa. Äänioikeus on kaikilla ennen vaalipäivää (12.12.2015) 18 vuotta täyttäneillä, koulutodistuksen saaneilla henkilöillä.

Uuden, historiallisen aikakauden käynnisti kuningas Abdullahin vuonna 2011 tekemä päätös sallia naisille oikeus osallistua poliittiseen toimintaan (Metro, 23.8.2015; http://metro.co.uk/2015/08/23/women-are-allowed-to-vote-in-saudi-arabia-for-the-first-time-5357136/

Mainokset