Avainsanat

, , , , , , , , , ,

kahden aikuisen ja viiden pennun lauma on kotiutumassa Pohjois-Kaliforniaan.

Kahden aikuisen ja viiden pennun lauma on kotiutumassa Pohjois-Kaliforniaan.

Sudet pääsevät (tai joutuvat) otsikoihin jatkuvasti Yhdysvalloissa – vuoroin liian vahvan, vuoroin sukupuuton partaalle ahdistetun kannan takia. Uusin uutinen saatiin läntisestä Kalifornian osavaltiosta, jossa on havaittu ensimmäinen susilauma noin sataan vuoteen. Kalifornian sudet (tai ainakin yksi susi) oli uutisissa vuonna 2011, kun yksinäinen hukka vaelsi yli 500 mailin eli runsaan 800 kilometrin matkan Oregonin ja Kalifornian osavaltioiden välillä. Tätä ennen Kaliforniassa oli tavattu susi (Canis lupus) 1920-luvulla. Tulija ei kuitenkaan jäänyt länsirannikolle, vaan susi palasi Oregoniin. Elokuun 2015 alussa Kalifornian osavaltion pohjoisosassa tehtiin havainto susilaumasta, jossa on kaksi aikuista ja viisi pentua.

Pariskunta on mitä ilmeisimmin tullut oregonilaisesta laumasta, joka tavattiin kesällä 2014. Tuon lauman jäsenenä on myös Kaliforniassa aikaisemmin käynyt uros.

Susi on koko Yhdysvalloissa ja erikseen Kalifornian osavaltiossa luokiteltu uhanalaiseksi eläinlajiksi. Hukkien paluuta länsirannikolle on osattu odottaa, ja Kaliforniassa on jo jonkin aikaa (paljon ennen uusinta laumahavaintoa) valmisteltu sudelle kannanhoito- ja suojelusäädöksiä.

Nykymääräysten mukaan suden kaikenlainen häirintä tai kiinniottaminen, tappamisesta puhumattakaan, on ehdottomasti kiellettyä. Suojelusäädökset ovat tarpeen, sillä susi herättää paitsi ihailua myös pelkoa ja vihaa. Ihmiselle sudesta ei katsota olevan vaaraa, mutta hukat verottavat tuotantoeläimiä, joten karjatilalliset suhtautuvat suurpetojen paluuseen varauksellisesti.

Susikannat vaihtelevat joskus varsin nopeastikin, ja eräissä Yhdysvaltain osavaltioissa aikoinaan sukupuuton partaalle metsästetyt susikannat ovat vahvistuneet niin paljon, että lajin uhanalaisuusluokitusta on tahdottu poistaa ja antaa mahdollisuuksia valvottuun metsästykseen. Tällaiseen pyritään varautumaan jo ennakolta myös Kaliforniaan valmisteltavissa susikannan hoito-ohjeissa (Smithsonian Magazine 21.8.2015: http://www.smithsonianmag.com/smart-news/biologists-have-spotted-first-wolf-pack-california-100-years-180956362/

Mainokset