Avainsanat

, , , , ,

Britannian johtaviin lukeutuvan Sainsbury's -myymäläketjun supermarketeissa erikoiselintarvikkeet on koottu omaksi Free From -osastokseen, jolta löytyvät esimerkiksi gluteenittomat, sokerittomat, pähkinättömät tuotteet.

Britannian johtaviin lukeutuvan Sainsbury’s -myymäläketjun supermarketeissa erikoiselintarvikkeet on koottu omaksi Free From -osastokseen, jolta löytyvät esimerkiksi gluteenittomat, sokerittomat ja pähkinättömät tuotteet.

Keliakiaa sairastavien asiointi brittiläisissä ruokakaupoissa helpottuu, kun saarivaltakunnan elintarviketuottajien yhteisö (The Food and Drink Federation; FDF) julkisti uudet, aikaisempaa täsmällisemmät ohjeet tuotteiden gluteenipitoisuudesta ja/tai gluteenittomuudesta. Gluteeni on valkuaisaine, jota sisältävien ruokien ehdoton välttäminen on elinikäinen vaatimus keliaakikoille. Tärkeimmät gluteenin lähteet ovat vehnää, ohraa ja ruista sisältävät elintarvikkeet.

Uusituissa ohjeissa osoitetaan tarkoin, miten viljatuotteen gluteeni merkitään pakkauksiin. Pelkkä gluteenin olemassaolon merkitä ei riitä, vaan pakkauksista on käytävä ilmi, minkä viljan gluteenia tuote sisältää. Tarkat ohjeet julkaistiin myös siitä, millaisia gluteeniin liittyviä terveydellisiä väittämiä mainoksissa ja pakkauksissa saa käyttää.   Erilliset, tarkat ohjeet annetaan vehnää ja kauraa sisältävien elintarvikkeiden merkinnöille. Monet gluteenille yliherkät voivat käyttää kauraa.

Uuden käytännön mukaiset gluteeni- ja gluteenittomuusmerkinnät on esitettävä pakkauksissa yhdenmukaisesti ja näkyvästi tavalla, joka on selkeä ja yksiselitteinen. Merkintäohjeet on laadittu yhteistyössä elintarviketeollisuuden sekä potilas- ja kuluttajajärjestöjen (muun muassa Coeliac UK, kanssa (FoodBusiness Review, 29.6.2015).

Gluteenimerkintöjen ohjeet on julkaistu The Food and Drink Frederation -yhteisön internetsivuilla (http://www.fdf.org.uk/Gluten-Labelling.aspx

 

Mainokset