Avainsanat

, , , ,

Kolmen rotkon voimalaitos Jangtse-joessa on teholtaan maailman suurin.

Kolmen rotkon voimalaitos Jangtse-joessa on teholtaan maailman suurin.

Kiina tyydyttää jättimäisen suurta ja nopeasti lisääntyvää energiantarvettaan yhä enemmän uusiutuvilla, saasteettomilla energianlähteillä – vaikka maailman väkirikkain valtion tunnetaankin lähinnä erittäin pahoin kuormittavasta kivihiilen poltostaan. Uusimman, Pekingissä järjestetyn The 5th World Hydropower Congress (2015) -tapahtumassa julkistetun tilaston mukaan Kiinan toiminnassa olevien vesivoimaloiden yhteinen sähköntuotantokapasiteetti nousee 300 miljoonaan kilowattituntiin. Tämä on enemmän kuin millään muulla valtiolla. Kiinan osuus koko maailman vesivoimatuotannosta on noin neljäsosa. Ja tavoitteena on lisätä vesivoiman tuotantokapasiteetti 420 miljoonaan kilowattiin vuoteen 2020 mennessä.

Valjastamattomia koskia ja muuta vesivoimaloiden rakentamiseen soveltuvaa kapasiteettia Kiinassa on paljon enemmänkin. Asiantuntija-arvioiden mukaan Kiina voisi valjastaa vesivoimaa alueellaan kaikkiaan 694 miljoonan kilowattitunnin tehoisille voimalaitoksille (China Today, July 2015). Kiinan osuus koko maailman valjastamiskelpoisesta vesivoimakapasiteetista on noin 15 prosenttia.

Uusiutuvien energianlähteiden käyttö on Kiinassa lisääntymässä. Jo nyt maa on maailman ykkönen vesivoiman lisäksi myös tuuli- ja aurinkoenergian tuotannossa.

Mainokset