Avainsanat

, , , , , , , , ,

Nykytaiteen museo joudutaan sulkemaan Thessalonikissa  Kreikan valtion säästöjen seurauksena (The Macedonian Museum of Contemorary Art). Toimenpide ei pitkällä aikavälillä varmaankaan tuo todellisia säästöjä. Jos kulttuuripalvelut loppuvat, loppuu myös Kreikan tärkein valuuttatulojen lähde eli turismi.

Nykytaiteen museo joudutaan sulkemaan Thessalonikissa Kreikan valtion säästöjen seurauksena (The Macedonian Museum of Contemorary Art). Toimenpide ei pitkällä aikavälillä varmaankaan tuo todellisia säästöjä. Jos kulttuuripalvelut loppuvat, loppuu myös Kreikan tärkein valuuttatulojen lähde eli turismi.

Kroonisesta rahapulasta kärsivän Kreikan tärkein valuuttatulojen lähde on kansainvälinen turismi, jonka vetovoima perustuu  aurinkoon ja uimarantoihin, saaristo- ja rantamaisemiin sekä ainutlaatuisiin kulttuuriaarteisiin. Antiikin monumenttien ohella kulttuurimatkailijat hakevat elämyksiä taidemuseoista, jotka esittelevät vanhojen aarteiden ohella myös kansallista ja kansainvälistä nykytaidetta. Velkojensa kanssa tuskailevalle Kreikan valtiolle kulttuuri on säästökohde, jonka menoja voidaan leikata ilman välittömiä katastrofeja kansalaisten hyvinvoinnille. Säästöt vievät pohjaa matkailuelinkeinolta, ja tämä suuntaus on valitettavasti jouduttu jo kokemaan.

Kreikan toiseksi suurimmassa kaupungissa Thessalonikissa toimii kaksi nykytaiteen museota, joiden toiminta on vaakalaudalla valtion säästötoimien takia. Valtion nykytaiteen museo (englanniksi The State Museum of Contemporary Art) pystyy hädin tuskin maksamaan henkilökunnan palkat. Näyttelyjen ylläpitoon, uusimiseen tai edes välttämättömiin internetyhteyksiin museolla ei ole varaa. Vielä kehnommin asiat ovat Makedonian nykytaiteen museossa (The Macedonian Museum of Contemporary Art in Thessaloniki), joka joutuu sulkemaan ovensa rahapulan takia. Museon saamat valtionavut ovat pudonneet yhteen kolmasosaan aikaisemmalta tasoltaan (Art Newspaper, 9.7.2015).

Mainokset