Avainsanat

, , , , , , ,

Viisi vuosisataa ovat kellastuttaneet Leonardo da Vincin kuuluisaa omakuvaa niin paljon, että mittaamattoman arvokas teos on ollut huollossa Roomassa.

Viisi vuosisataa ovat kellastuttaneet Leonardo da Vincin kuuluisaa omakuvaa niin paljon, että mittaamattoman arvokas teos on ollut huollossa Roomassa.

Mona Lisa -taulustaan kuuluisa taiteilija, keksijä ja tiedemies Leonardo da Vinci (1452–1519) tunnetaan kaikkialla, ja suurmiehen saavutuksia esitteleviä museoitakin on monessa kaupungissa. Yksi Leonardon elämän ja tuotannon keskeisistä kaupungeista on Rooma, jossa on myös yksi hänen saavuuksiaan esittelevistä museoista. Yksi da Vincin tunnetuimmista töistä on omakuva, joka on muun muassa Rooman Leonardo-museon tunnuksessa ja esitteissä.

Mutta tosiasiassa hyvin harva on todella nähnyt tätä kaikkien tuntemaa teosta, jonka vakituinen sijaintipaikka on Torinon kuninkaallisessa kirjastossa (jossa taideaarre on esillä vain hyvin harvoin). Kesällä 2015 Leonardoon voi tutustua Roomassa, jonne taiteilijan alkuperäinen omakuva tuotiin tutkimuksiin. 1510-luvun alussa (ilmeisesti 1512–15) punaliidulla paperille piirretty omakuva on kärsinyt säilytystilojen kosteuden, lämmön ja ilmansaasteiden vaikutuksesta, ja teos pahoin kellastunut teos on ollut Roomassa, restaurointiin erikoistuvan tutkimuslaboratorion (ICRCPAL) tarkastuksessa. Tutkimuksen ja käsittelyn jälkeen piirros on  nähtävillä 23.6.–3.8.2015 välisen ajan Capitoliumin museossa (Musei Capitoli). Roomassa teos ei ole ollut esillä aikaisemmin (ANSA.it, 22.6.2015).

Mainokset