Avainsanat

, , , , , , , ,

Punarinta sai yli kolmasosan brittien äänistä brittien kansallislintuvalinnassa.

Punarinta sai yli kolmasosan äänistä brittien kansallislintuvaalissa.

Moni kansakunta on valinnut luontoonsa ja luonteeseensa parhaiten sopivia eläimiä ja kasveja kansallisiksi symboleikseen. Vakiintuneita ja yleisesti tunnettuja kansallislintuja ovat esimerkiksi Yhdysvaltain valkopäämerikotka, Ranskan kukko ja Intian riikinkukko – ja suomalaisille on itsestäänselvyys, että laulujoutsen on meidän tunnuslintumme. Briteillä ei ole tällaista ikonia ollut, ja tätä on pidetty pahana puutteena. Tilanne on nyt kuitenkin korjattu, kun vast’ikään järjestetty kansanäänestys saavutti suuren suosion, ja saarivaltakunta sai oman virallisen tunnuslintunsa. Voittajaksi selviytyi selvällä erolla muihin meilläkin tavattava punarinta (Erithacus rubelucula; englanniksi Robin).

Internetissä Britannian kansallislinnun valintaan osallistui yli 200 000 kansalaista, ja lisäksi äänestyksiä järjestettiin kouluissa, ja suosikkiaan sai esittää myös kirjeitse.

Punarinta oli ylivoimainen suosikki, sillä lajia ehdotti 34 prosenttia äänestykseen osallistuneista. Seuraavaksi eniten ääniä saivat tornipöllö (12 %), mustarastas (joka on  Ruotsin kansallislintu; 11 %), peukaloinen (9 %) ja isohaarahaukka (6%).

Alun perin kansallislintuehdokkaina oli 60 lajia, joista asiantuntijaraadin päätöksellä kansanäänestykseen valittiin 10 ehdokasta. Edellä mainittujen viiden suosituimman lajin lisäksi ehdokkaina olivat kuningaskalastaja, kyhmyjoutsen, lunni, sinirinta ja sinisuohaukka.

Britannian kansallislintu on todellinen suosikki, jota tavataan saarivaltakunnassa ympäri vuoden.  Osa Britannian punarinnoista muuttaa tosin talveksi lämpimämpiin maihin, mutta saarille saapuu puolestaan talvehtimaan punarintoja Pohjolan maista. Punarinnat myös laulavat Brittein saarilla talvellakin, joten tämä kirkkaan värinen ja kaunis pikkulintu on helposti havaittava sekä maaseudun että kaupunkien asukas. Punarinta on erittäin suosittu kuva-aiheena muun muassa joulukorteissa. Laji rauhoitettiin Britanniassa luonnonsuojelulain nojalla vuonna 1981 (The Times, 11.6.2015).