Avainsanat

, , , , , , , , , ,

10 000 koiraa syödään Yulinin kaupungin keskikesän juhlassa 

Juhannusjuhlat kiinalaiseen tapaan. Yulinin koiranlihafestivaalien aikaan tapetaan ja syödään noin 10 000 koiraa.

Juhannusjuhlat kiinalaiseen tapaan. Yulinin koiranlihafestivaalien aikana tapetaan ja syödään noin 10 000 koiraa.

Kiinassa on arviolta noin 130 miljoonaa koiraa, joista 30 miljoonaa onnekkainta elävät asianmukaisesti kohdeltuina lemmikkeinä tai palveluskoirina. Valtaosalle kiinalaiskoirista ”ihmisen parhaana ystävänä oleminen” voi tarkoittaa sitä, että ihminen haluaa syödä eläimen – eikä suinkaan viimeisenä keinona välttää nälänhätä. Kiinassa koirien syönti on perinteinen, ainakin kahden vuosituhannen takaa tuttu tapa, joka on noussut viime vuosina julkiseen keskusteluun ja arvostelun kohteeksi niin paikallisesti kuin kansainvälisestikin. Jyrkintä kritiikkiä on saanut osakseen vuosittaiseksi keskikesän juhlaksi noussut/nostettu, Yulin’in kaupungissa Guangxin maakunnassa järjestettävä ”koiranlihafestivaali”. Vuoden pisimmän päivän juhlistamiseen yhdistetyssä tapahtumassa tapetaan ja syödään noin 10 000 koiraa, joista suuri osa on saatu laittomin ja usein myös erittäin julmin keinoin.

Vuonna 2015 Yulinin festivaalia on arvosteltu erittäin ankarasti, ja tapahtuman järjestäjät ilmeisesti käynnistivät koiriensyöntitapahtuman jo etuajassa – ennen kesäpäivänseisaukseen (21.6.) osuvaa viikonloppua estääkseen mielenosoituksia ja yrityksiä estää koirien tappamista ja ihmisruoaksi valmistamista. Tapahtuma kuitenkin toteutuu, eivätkä kaikki koiranlihan syöntiin tottuneet kiinalaiset ymmärrä kritiikkiä. Yulinin festivaalia markkinoidaan perinteisenä tapahtumana, mutta todellisuudessa festivaali on järjestetty vasta vuodesta 2009 alkaen.

Festivaalin arvostelulle on monia perusteita – Han-dynastiaan saakka ulottuvasta koirien syömisperinteestä huolimatta. Eläinsuojelullisia perusteita ovat koirien kohteluun liittyvät julmuudet. Suuri osa syötäväksi tuotavista koirista on varastettu. Koiria tuodaan Yuliniin jopa yli tuhannen kilometrin päästä, ja kuljetusten aikana eläinten olot ovat surkeat. Pahimmillaan koiria grillataan elävinä kaduilla ja toreilla.

Viranomaiset korostavat koiranlihan syömisen terveydellisiä riskejä. Vesikauhu eli rabies on Kiinassa erittäin yleinen, ja tuhansien koirien joukossa on varmuudella paljon sairaita yksilöitä. Asianmukaisesti kypsennetty koiranliha ei ole välttämättä vaarallista, mutta eläinten kuljetusten ja käsittelyn aikana rabies leviää helposti. Ihmisiin tarttunut rabies on Kiinassa yleisempää kuin missään muualla. Syötäväksi tarjottavaa koiranlihaa ei ole tarkastettu, joten varsinkin kulkukoirista valmistettujen aterioiden mukana ihmiset voivat saada mitä moninaisimpia eläinten loisia.

Koirien ja kissojen – paljon julkisuutta saaneen festivaalin varjoon jää tosiasia, että myös kissoja syödään yhtä yleisesti kuin koiriakin – syömisen perinteestä huolimatta tällaisen ruokavalion vastustus on lisääntynyt Kiinassa. Näkyvimpänä esimerkkinä on Pekingin 2008 kesäolympialaisten aikana pääkaupunkiin määrätty ehdoton kielto pitää koiranlihaa myynnissä. Vuonna 2011 Yulinin festivaalin kaltainen koiriensyöntitapahtuma lakkautettiin Zhejiangin maakunnassa yleisön painostuksesta. Monet aikaisemmin koiraa tarjoilleet ravintolat eri puolilla Kiinaa ovat lopettaneet toimintansa tai ainakin poistaneet hauvat ruokalistoiltaan.

Seuraava suuri askel eläinsuojelussa ja etenkin koirien kohtalossa olisi valtakunnallinen koiranlihan myyntikielto, jollaista jättivaltiota hallitsevan kommunistipuoleen sanotaan valmistelleen jo pitkään eläinsuojelulainsäädännön yleisen tehostamisen osana. On kuitenkin muistettava, että koirien syöminen ja myytäväksi tarjoaminen on tätä nykyä laillista ja väestön enemmistön hyväksymää ja jopa kannattamaa toimintaa Kiinassa. Vuosittain kiinalaiset tappavat ja syövät ainakin 10 miljoonaa koiraa.

Mainokset