Avainsanat

, , , , , , ,

Maapallon keskilämoötila jaksollatammi-toukokuu 2015. Poikkeamat pikän aikavälin keskiarvoista. Punaiset alueet keskiarvoa lämpimämpiä, siniset alueet keskiarvoa viileämpiä. Lähde: NOAA.

Maapallon keskilämpötila jaksolla tammi-toukokuu 2015. Poikkeamat pitkän aikavälin keskiarvoista. Punaiset alueet keskiarvoa lämpimämpiä, siniset alueet keskiarvoa viileämpiä. Lähde: NOAA.

Viileässä ja sateisessa säässä juhannusta viettävän suomalaisen on ehkä vaikea uskoa, että vuoden 2015 alkupuolisko on ollut maapallon tunnetun ilmastohistorian lämpimin. Niin toukokuu 2015 kuin kulunut kevätkin ovat olleet sekä mantereilla että valtamerillä lämpimämmät kuin kertaakaan yhtäjaksoisen ja vertailukelpoisin menetelmin seuratun 136 vuoden jakson aikana, osoittaa Yhdysvaltain Valtamerien ja ilmaston tutkimuslaitoksen (National Oceanic and Atmospheric Administration; NOAA) 19.6.2015 julkaisema tilastotieto.

Toukokuun 2015 keskilämpötila oli 14.8 oC (celsiusastetta), mikä on 0.87oC korkeampi kuin pitkän ajan (1900-luvun kattavan jakson) keskiarvo.

Pohjoisen pallonpuoliskon kevään (maalis–toukokuu) keskilämpö oli 0.85 oC korkeampi kuin pitkän ajan keskiarvo.

NOAA-tilastossa on esitetty erikseen keskilämpötilat mantereille ja valtamerille, ja lisäksi esitetään tarkkoja kuukausittaisia ja vuodenaikaisia tilastotietoja eräiltä maantieteellisiltä alueilta. Eroja keskiarvoista on luonnollisesti sekä viileämpään että lämpimämpään suuntaan. Tarkemmin toukokuun ja kevään lämpötiloista ja sateista saa tietoa NOAA:n internetsivuilta osoitteessa: http://www.ncdc.noaa.gov/sotc/global/201505

Mainokset