Avainsanat

, , , , , , , , ,

Parthenonin patsaat – Elginin marmorit – ovat British Museumin suurimpia vetonauloja.

Parthenonin patsaat – Elginin marmorit – ovat British Museumin suurimpia vetonauloja.

Kiista Ateenan Akropoliin Parthenon-temppelin marmoripatsaista tuntuu lähes yhtä ikuiselta kuin itse patsaatkin. Osa yli kahden vuosituhannen ikäisistä patsaista siirtyi 1800-luvun alkuvuosina Englantiin, kun brittien suurlähettiläänä ottomaanien valtakunnassa toiminut Lordi Elgin osti suurikokoisia marmoriveistoksia ja friisejä ja kuljetti ne saarivaltakuntaan. Vuonna 1816 patsaat siirtyivät British Museumin hallintaan, ja tätä nykyä niin kutsutut Elginin marmorit ovat paitsi museon koko Lontoon vetovoimaisimpia nähtävyyksiä.

Kreikka on jo pitkään vaatinut patsaiden palauttamista, mutta britit eivät suostu edes keskustelemaan tällaisesta mahdollisuudesta. Marmorien palauttamista ovat vaatineet paitsi kreikkalaiset myös monet kansainväliset järjestöt, aina YK:n Kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestöä (UNESCO) myöten. Vuonna 2014 kansainvälinen kampanja marmorien palauttamiseksi kiihtyi, ja Kreikan valtiota on vaadittu ryhtymään oikeustoimiin British Museumia vastaan patsaiden palauttamiseksi. Näin jyrkkään toimeen kreikkalaiset eivät kuitenkaan turvaudu.

Kreikan uuden hallituksen kulttuuriministeri Nikos Xydakis sanoi 13.5.2015 televisiohaastattelussa, ettei kansainväliseen tuomioistuimeen valittaminen tule kysymykseen, vaan kiistan ratkaisua haetaan diplomatian keinoin. Ministeri tulkitsee mielipiteiden kääntyvän yhä enemmän Kreikan vaatimusten tueksi (ArtDaily 14.5.2015; http://artdaily.com/news/78542/Greece-will-not-seek-Parthenon-sculptures-in-court–Culture-Minister-Nikos-Xydakis-#.VVT4CLDGOpo

Mainokset