Avainsanat

, , , , , , ,

Jättiläispandoja on luonnonvaraisena vain Kiinassa, jossa lajia pidetään kansallisena symbolina.

Jättiläispandoja on luonnonvaraisena vain Kiinassa, jossa lajia pidetään kansallisena symbolina.

Uhanalaisten eläinlajien salametsästys ja eläintuotteiden mustan pörssin kauppa ovat maailman laajimpiin kuuluvaa rikollista, pääosin järjestäytyneiden kansainvälisten liigojen harjoittamaa liiketoimintaa. Useimmin otsikoihin ja uutisiin joutuvat norsujen, sarvikuonojen sekä suurten kissaeläinten kuten tiikerien ja leijonien tappamiset, mutta osansa on saanut myös kansainvälisen luonnonsuojelun symboliksi noussut jättiläispanda (Ailuropoda melanoleuca). Vain Kiinassa luonnonvaraisena eläviä jättiläispandoja suojellaan erityisen hyvin, mutta salametsästäjien toimia ei tehokkainkaan valvonta pysty täysin estämään. Kiinan viranomaiset ovat pidättäneet 10 henkilöä, joiden hallusta löydettiin tapetun jättiläispandan nahka, lähes kymmenen kiloa pandan lihaa, kaksi raajaa ja sisäelimiä, jotka on mitä ilmeisimmin tarkoitettu myytäviksi pimeillä – joskin ilmeisen rahakkailla – markkinoilla, kertoi Kiinan valtiollinen televisio 13.5.2015.

Jos jättiläispandan jäännöksien ääreltä pidätetyt henkilöt todetaan syyllisiksi, heitä odottaa useiden vuosien vankeustuomio.

Jättiläispandan kanta on tehokkaan suojelun ja määrätietoisen hoitotyön ansiosta vahvistunut, eikä laji ole enää sukupuuttoon kuolemisen vaarassa. Luonnossa on vuoden 2014 laskentatulosten mukaan 1 864 jättiläispandaa, mikä on 268 yksilöä enemmän kuin vuoden 2003 virallisessa laskennassa havaittiin (International Business Times, 13.5.2015: http://www.ibtimes.co.uk/china-10-people-arrested-suspicion-killing-giant-panda-selling-its-body-parts-1501182

Mainokset