Avainsanat

, , , , , , , ,

Moni ei-keliaakikko noudattaa gluteenitonta ruokavaliota

Britanniassa – ja ilmeisesti Suomessakin – moni noudattaa gluteenitonta ruokavaliota aivan turhaan, ja toisaalta valitettavan moni sairastamastaan  keliakiasta tietämätön ei tällaista omalle terveydelleen välttämätöntä dieettiä noudata.

Britanniassa – ja ilmeisesti Suomessakin – moni noudattaa gluteenitonta ruokavaliota aivan turhaan, ja toisaalta valitettavan moni sairastamastaan keliakiasta tietämätön ei tällaista omalle terveydelleen välttämätöntä dieettiä noudata.

Vehnän, rukiin ja ohran sisältämän gluteeni-proteiinin aiheuttama keliakiasairaus on yleisempi kuin lääkärien varmistamat potilastiedot osoittavat, Tärkeä syy sairauden alidiagnosointiin on se, etteivät kansalaiset tai edes monet lääkärit tunne oireita, joita gluteeni aiheuttaa yhdisteelle yliherkälle ihmiselle. Mahdollisimman nopea diagnoosi olisi tärkeää, jotta pahimmillaan jopa kohtalokkaisiin syöpäsairauksiin johtava keliakia ei kehity liian pitkälle. Keliakia on elinikäinen autoimmuunisairaus, jolle ei ole mitään parannuskeinoa. Mutta oireet saadaan pysymään loitolla ja vakavampien seurauksien kehittyminen voidaan estää tarkoin noudatettavalla, täysin gluteenittomalla ruokavaliolla.

Britanniassa keliakiaa tunnetaan luultavasti heikommin kuin meillä, ja siksi vuosittainen keliakia-tietoisuutta lisäävä teemaviikko (jollaisia Suomessakin järjestetään) ovat tärkeitä. Vuoden 2015 keliakiaviikon (Coeliac Awareness Week, 11.–17.5.2015) alla julkaistu selvitys osoittaa, että lisätietoa todella tarvitaan.

Kyselytutkimukseen vastanneista nuorista aikuisista vain 14 prosenttia tiesi, millaisia oireita gluteeni aiheuttaa yhdisteelle yliherkille ihmisille. Keliakiasairauden olemassaolon tiesi 91 prosenttia vastaajista, mutta selvä enemmistö ei tiennyt gluteenin aiheuttamista oireista.

Tiedot gluteenista ovat hataria. Noin kolmasosa vastaajista oletti gluteenin kuuluvan hiilihydraatteihin (vaikka yhdiste on valkuaisaine eli proteiini). Joka kymmenes vastaaja ei tiennyt, että tavanomaiset vehnästä valmistetut pastaruo’at eivät sovellu keliaakikoille.

Noin joka toisella britillä on ollut jokin tai joitakin keliakiaan viittaavia oireita, mutta lähes kaksi kolmasosaa oletti – ilman omia selvityksiä tai lääkärikäyntejä – oireiden johtuvan ärtyvän suolen oireyhtymästä (Irritable Bowel Syndrome; IBS), joka on kivuliaisuudestaan huolimatta vaaraton. Oireista kärsineistä yksi kymmenestä yritti itse ottaa selvää vaivojen syystä, ja kaksi kymmenestä hakeutui lääkäriin. Varmuudella havaittavia ja tunnistettavia yhteisiä oireita keliakialle ja IBS-oireyhtymälle ovat vatsakivut, vatsan turvotus ja ilmavaivat. Keliakian tavoin ärtyvän suolen oireyhtymässä ruokavaliolla on tärkeä osuus hyvinvointiin.

Keliaakikoille välttämätön gluteeniton ruokavalio on selvästi suositumpi ja yleisemmin noudatettu kuin sairauden hoito edellyttäisi. Useiden muiden muoti-dieettien tavoin gluteenittoman ruokavalion noudattaminen on paitsi tavanomaista ruokavaliota selvästi kalliimpaa, useimmille myös täysin turhaa. Silti 11 prosenttia briteistä noudattaa gluteenitonta ruokavaliota, ja nuorten aikuisten ikäryhmässä (18–24 -vuotiaat) osuus on jopa 29 prosenttia (Natural Products Magazine, Natural Products News, 11.5.2015: http://www.naturalproductsonline.co.uk/uk-consumers-still-unclear-about-gluten-intolerance/

Mainokset