Avainsanat

, , , , ,

Kaksi vuotta peräkkäin ilman yhtään salakaatoa

Uhanalaisilla sarvikuonoilla on Nepalissa luultavasti turvallisemmat olot kuin missään muualla levinneisyysalueellaan.

Uhanalaisilla sarvikuonoilla on Nepalissa luultavasti turvallisemmat olot kuin missään muualla levinneisyysalueellaan.

Voimakkaan maanjäristyksen aiheuttamista jättituhoista hiljalleen toipuva Himalajan vuoristovaltio Nepal sai lohduttavan uutisen, kun uhanalaisten sarvikuonojen uusin laskentatulos julkistettiin. Vuoristovaltion alueella tavattiin kolmiviikkoisen laskentajakson aikana 645 sarvikuonoa, kun vuoden 2011 laskennassa havaittiin 534 yksilöä. Nepalin sarvikuonokanta on voimistunut neljässä vuodessa 21 prosentilla. Hyvän uutisen taustalla on aktiivinen ja kattava suojelu- ja valistustyö, johon ovat osallistuneet Nepalin hallitus ja viranomaiset, monet järjestöt sekä yksityiset kansalaiset, mukaan lukien aikoinaan sarvikuonoja vihanneet maanviljelijät. Ympäristöjärjestö WWF (Maailman luonnonsäätiö) on vahvasti mukana seurannan asiantuntija-apuna ja taloudellisena tukijana.

Nepalin ja nepalilaisten sitoutuminen uhanalaisten sarvikuonojen suojeluun on poikkeuksellisen vahvaa. Yhteisen tavoitteen ansiosta salametsästäjillä ei ole ainakaan paikallista tukea Nepalissa, ja siksi vuoristovaltiolla on esittää sarvikuonovaltioille ainutlaatuinen tilasto. Viimeisin, toukokuun 2. päivänä päättynyt 365 vuorokauden tilastojakso oli toinen peräkkäinen vuosi, jolloin Nepalissa ei tapahtunut ainuttakaan sarvikuonon salakaatoa. Ja hyvät uutiset ulottuvat pitemmällekin.

Viiden viimeksi kuluneen vuoden aikana Nepalissa on ollut kolme vuotta ilman ainuttakaan sarvikuonon salakaatoa. Sarvikuonojen lisäksi laittomilta tapoilta ovat seurantavuoden aikana säästyneet myös tiikerit ja norsut. Muutos parempaan on merkittävä, sillä aikaisemmin salametsästäjät ovat verottaneet suojeltuja eläinkantoja. Esimerkiksi vuonna 2002 Nepalissa tapettiin 37 sarvikuonoa (WWF, World Wide Fund for Nature; http://wwf.panda.org/wwf_news/press_releases/?246030/Nepal-achieves-21-per-cent-increase-in-rhino-numbers-and-another-year-of-zero-poaching-of-rhinos

Mainokset