Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Krugerin kansallispuisto menettää uhanalaisia sarvikuonoja hälyttävään tahtiin. Näitä kahta tapettua eläintä ei taida lohduttaa tieto "tasapelistä" sillä, riistanvartijat tappoivat tapahtuman yhteydessä kaksi salametsästäjää.

Krugerin kansallispuisto menettää uhanalaisia sarvikuonoja hälyttävään tahtiin. Näitä kahta tapettua eläintä ei taida lohduttaa tieto ”tasapelistä”,  sillä riistanvartijat tappoivat tapahtuman yhteydessä kaksi salametsästäjää.

Uhanalaisia sarvikuonoja tapetaan Etelä-Afrikassa yhä kiihtyvään tahtiin, vaikka riistanvalvontaa on tehostettu jopa helikopterien avulla toimivien erikoisjoukkojen myötä, ja rikoksista kiinni jääneiden rangaistuksia on kovennettu merkittävästi. Tammi-huhtikuun 2015 aikana Etelä-Afrikan tasavallan alueella on varmistettu ainakin 393 sarvikuonon salakaatoa. Näistä valtaosa – 293 uhria – on tapettu sarvikuonojen tärkeimmällä elinalueella, maailmankuulussa Krugerin kansallispuistossa. Salakaatojen määrä on selvästi aikaisempaa suurempi. Vastaavana jaksona vuotta aikaisemmin Etelä-Afrikan sarvikuonokannasta tapettiin salakaadoissa 331 eläintä, joista 212 oli elänyt Krugerissa, vahvisti maan ympäristöministeri Edna Molewa uusimman virallisen seurannan tuloksia julkistaessaan.

Krugerin kansallispuistoa lukuun ottamatta salametsästys on ministerin mukaan saatu varsin hyvin kuriin, ja kiinni saatujen kovien rangaistuksien uskotaan hillitsevän rikollisuutta jatkossa. Vuoden 2015 tammi-huhtikuun aikana Etelä-Afrikassa on pidätetty suoraan salametsästyksestä kiinni jääneinä tai toimintaa avustaneina (tai sellaisiksi epäiltyinä) kaikkiaan 132 henkilöä – näistä 62 Krugerissa. Vuotta aikaisemmin samana vuosikolmanneksena salametsästyksen takia pidätettiin 96 henkilöä, ministeri Molewa eritteli.

Salametsästysrikoksista vangittujen tuomiot ovat kuitenkin – hallituksen suurista puheista ja lupauksista huolimatta – jääneet satunnaisiksi. Tosin vakavimmista tapauksista tuomitut ovat saaneet pitkiä vankeusrangaistuksia, joilla voi olla ennalta ehkäisevää pelotevaikutusta. Koko vuonna 2014 poliisin ja muiden turvallisuusviranomaisten operaatioissa pidätettyjä salametsästäjiä tuomittiin kaikkiaan 18, ja noissa tuomioissa langetettiin vankeusrangaistuksia kaikkiaan 189 vuotta. Vuoden 2015 ensimmäisen kolmanneksen kuluessa on langetettu 12 tuomiota, joiden yhteinen vankeusrangaistusten määrä on 152 vuotta (South African Broadcasting Company, 10.5.2015: http://www.sabc.co.za/news/a/6dfb77004852dee481b4bbe1ccb64421/-

Mainokset