Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Mielenosoitukset ovat yleisiä ja usein väkivaltaisiakin Kairon Al-Azar -yliopiston kampuksella.

Mielenosoitukset ovat yleisiä ja usein väkivaltaisiakin Kairon Al-Azar -yliopiston kampuksella. Egyptissä opiskelijat ottavat vahvasti kantaa sekä yliopiston että koko yhteiskunnan hallintoon.

Al-Azhar -yliopisto ilmoitti 7.5.2015 erottaneensa 38 eri tiedekunnissa Kairossa ja muualla Egyptissä sijaitsevissa yliopiston toimipisteissä kirjoilla ollutta opiskelijaa, joiden poliittinen toiminta on ollut sääntöjen vastaista. Virallisessa tiedotteessa opiskelijoiden todettiin ”rikkoneen yliopiston opetusta ohjaavia sääntöjä, ja ettei yliopisto siedä tai hyväksy vandalismia tai muita äärimmäisiä toimia kampusalueillaan”.

Toimenpide on yliopiston omaksuman käytännön mukainen, ja opiskelijat kyllä tietävät mielenosoituksiin osallistumisen riskit. Al-Azhar -yliopisto varoitti jo aikaisemmin, että mielenosoituksiin ja vastaaviin osallistuneet opiskelijat erotetaan ilman mitään oikeudellista käsittelyä tai päätöksiä.

Al-Azhar ei ole poikkeus Egyptin korkeakoulumaailmassa. Vuoden 2015 alkupuolella (toukokuun alkuun mennessä) egyptiläisistä yliopistoista on erotettu jo 182 opiskelijaa, jotka ovat osallistuneet yliopistojen hallintokäytäntöjä tai valtakunnan poliittista hallintoa vastaan suunnattuihin mielenosoituksiin. Vuonna 2014 vastaavia erottamistapauksia oli kaikkiaan 442.

Yliopistojen toimenpiteillä on yhteiskunnan tuki. Vuonna 2014 Egyptin korkeakouluasioista vastaava ministeriö julkisti lain, joka kieltää poliittisen toiminnan kampusalueilla ja vahvisti yliopistosta erottamisen olevan asianmukainen seuraus sääntöjen rikkomuksista (Middle East Monitor, 8.5.2015; https://www.middleeastmonitor.com/news/africa/18494-al-azhar-university-expels-38-students

Mainokset