Avainsanat

, , , , , ,

Maapallon korkein huippu painui noin tuuman alaspäin mannerlaattojen törmäyksen seurauksena.

Maapallon korkein huippu painui noin tuuman alaspäin mannerlaattojen törmäyksen seurauksena.

Suurten mannerlaattojen törmäyksessä 25.4.2015 Himalajan vuoristovaltio Nepal koki kovia – voimakkuudeltaan 7.8 magnitudin maanjäristyksen jälkeen kuolonuhreja on vajaan viikon kuluessa löytynyt yli 6 200, ja lisää uhreja löytyy varmasti syrjäisempien seutujen katastrofin raivauksissa. Rakennusten ja muiden ihmiskäden töiden sortumisten lisäksi muuttui koko maapallomme korkokuva. Intian valtameren alla olevan indo-australian mannerlaatan tunkeutuessa euraasian laatan alle suuret osat Himaljan vuoristoaluetta kohosivat noin metrillä – paikoin enemmänkin. Mutta maankamaran suhteet eivät muuttuneet tasaisesti: Osa vuoristosta painui alaspäin. Ja tällaisessa painuneessa kohdassa sijaitsee myös planeettamme korkein vuorenhuippu, Mount Everest. Tarkkojen satelliittihavaintojen mukaan Mount Everest on nyt noin yhden tuuman matalampi kuin ennen maanjäristystä. Vajoamisen vaikutus planeettamme huippuun saattaa kyllä korjautua lähivuosina, sillä Himaljan vuoristo – myös Mount Everest – ovat nousseet merenpintaan nähden noin sentin vuositahtiin.

Maanjäristyksen vaikutus maankamaran korkokuvaan selvitettiin Euroopan avaruusjärjestön (ESA) Sentilel 1A -satelliitin välittämistä tiedoista. Ennen ja jälkeen maanjäristyksen kerättyjen tarkkojen havaintojen mukaan maapallon korkein huippu on nyt noin 2.8 senttimetriä alempana kuin ennen mannerlaattojen rajua törmäystä. Tämä mitta-arvio on ensimmäinen tilannekatsaus, joka varmasti täsmentyy jatkossa muiden satelliittien ja mittausten antamissa tuloksissa (Fox News, 1.5.2015; http://www.foxnews.com/science/2015/05/01/mount-everest-shrank-as-nepal-quake-lifted-kathmandu/

Mainokset