Avainsanat

, , , , ,

Poliisin tehtävänä on suojella niin ihmisten kuin eläintenkin turvallisuutta.

Poliisin tehtävänä on suojella niin ihmisten kuin eläintenkin turvallisuutta.

Eläimiin kohdistuvat pahoinpitelyt ovat hälyttävä merkki väkivaltaistumisesta, jota vastaan yhteiskunnan tulee suojella jäseniään – ihmisten ohella myös eläimiä. Eläinten oikeudet nousevat aika ajoin otsikoihin vakavissa eläinsuojelulain rikkomustapauksissa. Mutta käytännössä tuotanto- ja seuraeläimet eivät saa edes yhtä hyvää turvaa kuin ihmiset – eikä ihmistenkään turvallisuus aina kovin hääppöisissä kantimissa ole poliisi- ja turvallisuusviranomaisten kutistuvien resurssien takia. Norjassa eläinten oikeuksille annetaan merkittävä lisäpanos, kun maan poliisivoimiin perustettiin 28.4.2015 erityinen yksikkö eläinsuojeluasioita valvomaan.

”Eläinoikeuspoliisien” tarvetta korosti uuden yksikön perustamistilaisuudessa Nojan maatalousministeri Sylvi Listhaug toteamalla, että hyvin usein eläimiä kohtaan väkivaltaisesti käyttäytyvät ovat väkivaltaisia myös ihmisiä kohtaan. Poliisi tai muut viranomaiset eivät pysty missään maassa takaamaan täyttä turvallisuutta ihmisille, ja eläimet ovat tässä suhteessa lähes täysin puolustuskyvyttömiä.

Poliisin uusi yksikkö toimii ainakin aluksi koeluoteisesti kolmen vuoden ajan – ja varsin pienin resurssein. Keski-Norjassa sijaitsevassa Etelä-Trøndelagin (Sør-Trøndelag) läänissä toimivaan yksikköön kuuluu kolme henkilöä – tutkija, lainopillinen asiantuntija sekä koordinaattori.

Eläimiin kohdistuvia väkivallantekoja, jotka täyttävät eläinsuojelulain rikkomuksen kriteerit – kirjattiin Norjassa vuonna 2014 yhteensä 38 tapauksessa.

Norjan lakien mukaan maksimirangaistus eläimiin kohdistuvista väkivallanteoista ja vastaavista rikoksista on kolme vuotta vankeutta (The Lokal, 28.4.2015; http://www.thelocal.no/20150428/norway-tests-out-animal-rights-cops

Mainokset